Nyní se těchto dvacet projektů, k jejichž vzniku pomohly evropské peníze z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod, utká ve webovém hlasování o titul Hvězdy Severovýchodu.

Přehled finallistů
Navštívená lokalita Projekt postupující do finále
Hradec Králové Revitalizace Šimkových sadů v Hradci Králové
Dvůr Králové nad Labem Kuks – Braunův kraj
Semily Revitalizace centra města Semily

Hořice Hořice – město bez bariér
Pardubice Park Na Špici Pardubice
Turnov Modernizace Panochovy nemocnice v Turnově

Jičín Rekonstrukce koupaliště Kníže v Jičíně
Hlinsko Revitalizace památkové rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko
Frýdlant Rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu
Liberec Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec
Trutnov Společenské centrum Trutnovska – UFFO
Letohrad Cyklostezka Žamberk – Letohrad
Jablonec nad Nisou Magnetická rezonance Nemocnice Jablonec nad Nisou
Náchod Odjezdová stání autobusového nádraží v Náchodě
Polička Regenerace Palackého náměstí v Poličce
Rychnov nad Kněžnou Sportovní a relaxační centrum v Rychnově nad Kněžnou
Česká Lípa Cyklostezka Varhany – III. etapa
Chrudim Rekreační lesy Podhůra u Slatiňan
Svitavy Svitavský stadion
Ústí nad Orlicí Vybavení kardiologie v Orlickoústecké nemocnici

Od května do září navštívil speciální karavan dvacet vytipovaných lokalit, kde bylo představeno vždy deset vybraných projektů, které v daném místě či blízkém okolí vznikly právě s podporou ROP Severovýchod. Lidé svými hlasy vybrali svého favorita a poslali ho tak do boje o titul Hvězdy Severovýchodu. V pondělí 14. září nastal den D a na speciální webové adrese www.hvezdyseverovychodu.cz bylo odstartováno velké finále.

Svého favorita mohou lidé podpořit až do neděle 11. října, kdy o půlnoci bude hlasování ukončeno.

„Přehoupli jsme se do druhé fáze celé akce. Pro jednotlivé účastníky bylo často velmi těžké vybrat ten nejpřínosnější, nejzajímavější anebo nejpovedenější projekt z jejich okolí. Každý máme to své nej stanovené jinak. Teď bychom rádi, aby lidé zhodnotili projekty v rámci celého našeho regionu," objasnil Martin Škeřík, vedoucí odboru technické pomoci Úřadu Regionální rady Severovýchod, který celou akci organizuje.

Do finále se probojovaly rozličné stavby. A nejen ty. Zástupce je možné najít téměř ze všech oblastí, které jsou v rámci ROP Severovýchod podporovány.
„Během programového období, které odstartovalo v roce 2007, bylo prostřednictvím ROP Severovýchod podpořeno více než 700 projektů zaměřených na rozvoj obcí a měst, rekonstrukci a modernizaci silnic II. a III. třídy anebo na rozvoj cestovního ruchu či spolupráci škol s firmami. Tato akce je pro nás velmi zajímavou zpětnou vazbou. Ukazuje se, co lidé ve svém okolí považují za důležité," zdůraznila Lenka Vašátková, která je pověřena vedením Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Každý, kdo se do hlasování zapojí, má šanci vyhrát zajímavou cenu. Pro pětici vylosovaných jsou připraveny herní konzole PlayStation 3, voděodolná kamera na přilbu, rodinný stan se dvěma ložnicemi, sportovní koloběžka a poukaz na nákup sportovního oblečení v hodnotě 5 000 korun.

„Nechceme ale zůstat pouze u odměňování hlasujících. Nejde sice o žádnou soutěž, přesto bychom rádi poděkovali a ocenili také příjemce dotací u projektů, které skončí na prvních třech místech. Na slavnostním galavečeru, kde budou vyhlášeny výsledky celé roadshow, jim předáme pamětní plakety a rovněž zde bude promítán speciálně vytvořený film o těchto vítězích a dalších finalistech," doplnila Lenka Vašátková.

Galavečer nazvaný ROPFÓRUM 2015 se uskuteční 23. listopadu ve Filharmonii Hradec Králové.