Čtyřiadvacetiletá Markéta Santajová, rodačka z Jičína, studuje v Praze poslední ročník magisterského studia Kvalitu a zpracování zemědělských produktů. Má za sebou bakalářské studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v oboru Veřejné zdravotnictví (hygiena, prevence zdraví). Důvod, proč se rozhodla pokračovat v trochu odlišném oboru byl ten, že se začala zajímat o kvalitu potravin, chtěla se více specializovat a samozřejmě prevence zdraví neodmyslitelně souvisí s životosprávou, jejíž významnou část tvoří právě potraviny. „Oba dva obory mě baví a krásně se doplňují," říká jičínská kráska, která nás bude v úterý zastupovat v soutěži Miss Agro.

Markéto, o čem je soutěž Miss Agro?
Soutěž Miss Agro je univerzitní soutěží krásy a letošní 18. ročník slaví řadou změn jako nové logo, sponzoři, spolupráce s charitou, vyšší profesionalita celého týmu. Soutěž zaštiťuje patronka, finalistka České Miss Veronika Kašáková. Do této soutěže se mohou přihlásit pouze studentky České zemědělské univerzity v Praze z různých fakult. Jsou to studentky z Provozně ekonomické fakulty, tropického zemědělství, životního prostředí, agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů a dalších fakult. Před samotným castingem každá dívka musela zaslat vyplněný dotazník společně se svými fotkami. Přesto organizátoři dali šanci zúčastnit se castingu každé dívce, která se přihlásila. Probíhal na území ČZU a byl tvořen několika vstupy.

Asi klasická otázka. Kdo vás do soutěže přihlásil?
Měla jsem velkou podporu v rodině a přátelích, kteří mě chtěli přihlásit do soutěže již minulý rok. Od té doby jsem si s tou myšlenkou pohrávala a byla jsem zvědavá, zda bych mohla uspět. Letos jsem se ale přihlásila sama a téměř nikdo o tom nevěděl, kdyby to náhodou nedopadlo. Jsem ráda, když se mohu sama rozhodovat a nikdo mě do ničeho netlačí. Je to má první soutěž a věřím, že i poslední.

Čím vás zlákalo české zemědělství?
Jak jsem již psala, pro pokračování ve studiu na České zemědělské univerzitě jsem se rozhodla během studia na 3. LF UK. Naší náplní studia byla prevence zdraví, spojená s jejími chorobami a následky. Podstatnou část státnic tvořila právě výživa a technologie potravin, což mě také přimělo se více zajímat o tuto problematiku. Sledovala jsem Peklo na talíři, Jídlo s.r.o a během praxe na hygieně mě nejvíce zajímala právě hygiena výživy.

Co byste chtěla v tomto rezortu změnit?
Co bych chtěla změnit na českém zemědělství? Netroufám si hodnotit ho jako celek. Co se ovšem týče mé specializace, stojím si za tím, že kvalita potravin by měla být vždy na prvním místě, a to i před cenou. Tento trend pomaličku roste, ačkoliv obchodní řetězce, až na výjimky, stále preferují cenu před kvalitou a tlačí tak na jejich dodavatele. Ti se snaží, zuby nehty, nedostat do červených čísel a místo vylepšování kvality svého výrobku jsou tlačeni do kouta, kde si požadavky klade řetězec, pro něhož je důležitější právě cena. Náš stát této situaci příliš nepomáhá a v dnešní době je opravdu velmi těžké pro drobného zemědělce se prosadit a řídit svůj podnik podle jeho představ a cen. Tato situace se mi nelíbí a rozhodně bychom měli podporovat místní farmáře, zemědělce a produkty.

Vraťme se k soutěži, jaký je její průběh?
Uskutečnilo se jedno kolo, při kterém dívky nastoupily a seznámily se s porotou a programem. Potom dostaly jednu minutu, aby se představily a přesvědčily porotu o tom, že právě ony mají postoupit. Mohly mluvit o čemkoliv. Následovala jednotlivá promenáda v plavkách, proběhl zde i rozhovor s porotou.

Kdy a kde se uskuteční finále soutěže?
Finále se uskuteční v úterý 10. května v areálu ČZU Praha-Suchdol. Samotná soutěž je provázena hudebními kapelami a program začíná již ve 14 hodin. Letos mimo jiné zahrají Sto zvířat, Cover for Lovers, Buty a další. Akce se pravidelně účastní přes deset tisíc lidí.

Čím se Miss Agro liší například od České Miss?
Jsou podobné. Soutěž začíná krátkou choreografií v modelech módní návrhářky Ivety Paulerové. Poté následuje volná disciplína, která je stále utajená i nám, promenáda v plavkách a nakonec večerní promenáda v róbách spolu s vyhlášením. První tři finalistky vybírá porota a titul Miss iZUN a Miss TIGERrice si volí lidé prostřednictvím hlasování přes facebook.

Co je pro vás v soutěži nejnáročnější?
Překonat svůj strach a obrovskou trému.

Budete ve svém vystoupení prezentovat samotný pohádkový Jičín?
Samotný pohádkový Jičín v soutěži nemám přímo jak prezentovat. Ale v každém rozhovoru se k němu s radostí hlásím a připomínám lidem, odkud je vlastně Rumcajs, Manka a Cipísek. Jinak své účasti v soutěži si vážím a průběh si opravdu užívám. Poznávám nové lidi, mám nové zážitky a učím se novým věcem. Ovšem z finále mám obrovský respekt.

Odkaz na oboje hlasování: http://missagro.cz/finalistky-miss-agro-2016/marketa-santajova/

Web a ostatní finalistky: http://missagro.cz/finalistky-miss-agro-2016/ nebo prostě jen missagro.czttp://www.izun.eu/univerzita/finalistka-miss-agro-c-5-marketa-santajova