Na rekonstrukci Komenského ulice, po které denně projede minimálně pět tisíc aut, chce novopacká radnice získat státní podporu.

„Tepna v centru města je přetížená a kvůli zvýšenému průjezdu aut máme šanci státní subvenci získat," domnívá se starosta města Josef Cogan, který se kvůli způsobu čerpání dotačních prostředků pouští do ostré kritiky ministerstva dopravy.

Akce v Nové PaceNová Paka připravuje rekonstrukci Městského kulturního střediska, stavbu autobusového terminálu, rekonstrukci Komenského ulice a rekonstrukci budovy bývalého učiliště na náměstí pro nízkoprahové centrum, dům dětí a mládeže. Vznikne zde i nová obřadní síň. 

„Ministerstvo není schopné připravit projekty oprav dálnic a silnic tak, aby bylo možné čerpat dotace, peníze si přitom hrabe pod sebe a obcím je nechce dát. Věřím, že běh času i ministerské úředníky přinutí, aby finance rozpustili. Proto připravujeme i tento záměr. Pokud přijde vhodná příležitost, budeme na ni připraveni a určitě ji využijeme," nastiňuje Cogan záměr města. Radnice se zároveň připravuje i na to, že plán nevyjde. Pak by Komenského ulici začala opravovat na etapy.

Plánovaná akce počítá s kompletní renovací chodníků od budovy ČSOB, poté na náměstí podél hotelu Centrál až k vlakové zastávce. V Komenského ulici radnice opraví silnici i přechody. Dojde zde k zúžení profilu jednosměrné vozovky, svůj pruh tu budou mít cyklisté, část ulice bude vydlážděna.

„V části zachováme asfaltový povrch, místa pro parkování budou v dlažbě," přibližuje novou podobu centrální tepny první muž packé radnice.

Na exponovaných místech pak vzniknou vyvýšená místa pro přecházení (u ČSOB, u školy a u cukrárny Kolombína).

PAKA SE VRACÍ K HISTORICKÝM MATERIÁLŮM

Chodníky v Komenského ulici směrem k vlakové zastávce Pačtí vydláždí žulovou dlažbou, přírodním materiálem, který koresponduje s historickým centrem města.

Náklady na rekonstrukci ulice odhaduje starosta Cogan asi na dvacet milionů korun.

Město Nová Paka má příslib dotace na vybudování spolkového domu na náměstí.
Společenský dům má šanci na úspěch