Byli jsme u otevření volební místnosti na jičínské Základní škole Železnická. Ačkoliv přímo ve 14 hodin jsme na žádné nedočkavé voliče nenarazili, situace se začala měnit sotva o tři minuty později. Některých voličů jsme se zeptali, proč si s hlasováním tak pospíšili a podle jakých kritérií se rozhodovali. První otázka měla zřejmou odpověď – všichni chtěli odcestovat na prodloužený víkend.

Ovšem druhá odpověď už tak okamžitá nebyla. „Vybírání bylo hodně náročné hlavně kvůli tomu, že nemám televizi ani rádio. Nemám tedy přístup k některým informacím. Proto jsem se trochu poradila s rodiči. Nevolíme stejnou stranu, ale dosáhli jsme závěru," řekla Anežka Úlehlová.

„Rozhodovala jsem se spíše podle velikosti stran. Je dobré mít parlament trochu vyvážený, takže budu volit menší stranu a uvidíme, jak to dopadne. A jsem pro pravici," vyjádřila se Dana Šourková.

Nová Paka

K volební urně se v novopackém městském kulturním středisku dostavil jako první vozíčkář Josef Fučík. Přivezl si svoji rampu, aby se do volební místnosti dostal se zdravou kůží. „Pokaždé řeším a věřte, že už asi 15 let, jak se dostanu na vozíčku důstojně do mé volební místnosti ve zdejším malém sále. Vypadá to, že i o těchto volbách bych musel opět riskovat své zdraví na nebezpečném nájezdu," vysvětluje.

Radním vzkazuje, že pokud mu dodají materiál, rampu pro vozíčkáře zhotoví zdarma. Zároveň nás informoval o tom, že byl v tomto týdnu vyhlášen Zaměstnancem roku 2013. Josef Fučík byl oceněn za svou práci, kterou výrazně přispěl k rozvoji občanského sdružení Život bez bariér, které sídlí v Nové Pace a které již devátým rokem pomáhá zdravotně postiženým a seniorům prostřednictvím nabídky sociálních a doplňkových služeb.

V zahraničí jsou urny vzácné

Nevolí se však pouze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příležitost rozhodnout o podobě sněmovny mají i čeští občané v zahraničí. A přestože první zprávy hovoří o velkém zájmu, někteří dopisovatelé Deníku uvedli, že dostat se k volbám je poměrně obtížné.

Je to případ i Antonína Zity, který nyní přebývá v texaském městě College Station. Jedná se o patnácté největší město daného amerického státu, počtem obyvatel srovnatelné s Hradcem Králové, a urna je prý při rozloze Texasu tak vzdálená, že se dotyčný voleb nezúčastní, ačkoliv by chtěl. „Nepůjdu k volbám. Není možné volit jen tak někde, člověk musí jet do jasně vymezených míst a já se tam prostě a jednoduše nedostanu. Nejspíše bych ale volil Stranu zelených," napsal Antonín Zita.