Minulý týden se v Jičíně utvořila koalice ve složení ANO 2011 (3), Sdružení pro Jičín (3), Volba pro město (2), ČSSD (2) a TOP 09 (1). Dohromady by tento pakt měl jedenáct hlasů z jednadvaceti. Mimo hru skončili Patrioti pro Jičín (3), kteří ve volbách byli druzí, a dále také Jičínský demokratický klub (3), KSČM (2) a Sdružení ODS a NK (2). Opozice tak kontroluje deset hlasů. Miloš Starý svolává schůzi na 29. října. Uskuteční se na městském úřadě za zavřenými dveřmi, zastupitel ale slibuje, že ihned médiím sdělí výsledek setkání. „Já doufám, že přijdou všichni. Určitě by se měli sejít ti, kteří byli při jednáních ignorováni," řekl. „Očekávám, že dojdeme k dohodě, která se vymezí vůči koalici, protože je nerespektováním výsledku voleb. Cítíme, že máme povinnost vůči Jičínu to udělat," dodal. Miloš Starý už minulý týden dohodu pěti stran odsoudil.

Protože Miloš Starý obeslal zastupitele souběžně s médii, ostatní politické subjekty se včera k návrhu nechtěly příliš vyjadřovat. Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín, nominovaný na prvního místostarostu, byl zdrženlivý. „Zatím se k výzvě nechci vyjadřovat. Musíme se poradit v rámci koalice a zaujmout jednotné stanovisko," uvedl.

Více otevřeně, přesto opatrně se k podnětu staví zástupci stran, které se ocitají v opozici. „Pokud taková výzva od Jičínského demokratického klubu přijde, ODS se dostaví," sdělil Ladislav Brykner, volební lídr strany.

„S uzavřenou dohodou nesouhlasíme. Podle nás je jediné možné řešení široká koalice z nejsilnějších stran. Jako tomu bylo doposud," dodal Ladislav Brykner.

„Pokud se taková schůzka bude konat, určitě se dostavíme," řekl Josef Kubíček za Patrioty pro Jičín.

Úplná změna

Záměrem Jičínského demokratického klubu je kompletní změna dohody z minulého týdne. Post starosty by podle iniciátorů měl získat Miloslav Kůta z Patriotů pro Jičín, protože od voličů získal nejvíce preferenčních hlasů. „Jde nám o to, aby stabilní vedení radnice s podporou významné většiny zastupitelů provedlo město bez politických třenic volebním obdobím a mohlo se plně soustředit na práci a projekty, které budou Jičínu a jeho občanům ku prospěchu," stojí v tiskové zprávě Jičínského demokratického klubu.

Zůstává otázkou, do jaké míry má snaha o rekonstrukci šanci uspět. Hypoteticky je možné, že příští týden nedojde k průlomu, nýbrž ke stmelení opozice, která se tak stane jednotně vystupující protiváhou jičínské vlády.