Děláme to tak každý rok. Vždy čekáme, až se rok aspoň trochu narýsuje," vysvětlil miletínský starosta Miroslav Nosek. Plán hospodaření bude proto znám až na konci zimy.

Mnoho neznámých
„Ze všech let od posledních komunálních voleb považuji rok 2013 za nejméně jistý a rozpočet bude nestabilní. Půjde opravdu o věštění z dlaně a na to, co si teď naplánujeme, se pořádně nebudeme moci spolehnout," prohlásil starosta.

V čem tkví jeho pochyby? V rozpočtovém určení daní, což je opatření státu, podle kterého by obce i města měly obdržet takové množství financí, že by se nemusely spoléhat na někdy příliš zkostnatělý systém získávání státních dotací.

„Nikdo neví, kolik stát vytěží z daní. Z rozpočtového určení daní máme dostat tři miliony, ale jak jsem obvykle optimista, tomuto jednoduše nevěřím. Tento rok bude vyčkávací, nebudeme se pouštět do velkých projektů. Uvidíme, jak to bude fungovat," zhodnotil Miroslav Nosek.

Sokolovna čeká
Miletínský rozpočet obvykle operuje s částkou 10 až 12 milionů korun. Město si nedávno vzalo úvěr na dva miliony, neboť mu přišel nečekaný příspěvek od státu na výstavbu půdních bytů. Radnice se v roce 2013 chce pustit do rekonstrukce staré sokolovny. Při odhadovaných nákladech 12 milionů však musí věřit v získání státní dotace.