Na fotbalové hřiště, kde se zároveň odehrával rockový festival na Matějovu podporu, přijel mobilní tým expertů z pražského IKEMU. Na místě byla zřízena odběrová místnost a na pomoc přijeli i zdravotníci z Hradce Králové.

„Mám z toho velkou radost. Může se takovými akcemi pomoci i jiným dětem. Těším se, až sem přijdou kamarádi ze školy,“ říká nadšeně čtrnáctiletý Matěj.

Pořadatelé očekávali překonání rekordu počtu dárců z minulého týdne, kdy během jediného odpoledne v západních Čechách vstoupilo do registru tři sta dva dobrovolníků. V Miletíně se však odehrálo neuvěřitelné. Už během první hodiny prošlo bezbolestnou procedurou sto šedesát dva dobrovolníků. Zdravotníci byli zájemcům k dispozici od 13 do 21 hodin. Sedm set čtyřicet jedna! To je konečný a zároveň rekordní počet registrovaných dárců na miletínské akci, na kterou se vypravili lidé z různých koutů republiky.

Ohlas veřejnosti mile překvapil Matějova otce Jana Kučeru i další organizátory. „Moc děkujeme lidem z IKEMU, kteří byli v celodenním zápřahu. Je to skvělé. Honza nepoleví, dokud se nenajde vhodný dárce,“ říká Filip Kraus.

„O vstupu do registru jsem přemýšlel už dříve. Pak jsem si přečetl o Matějovi, je to mladý kluk, a tak jsem přijel,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý dárce z Trutnova.

Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce je často jedinou nebo poslední nadějí na přežití pro pacienty trpící leukémií a dalšími závažnými chorobami.