Deník na návštěvěZdroj: DeníkPivovarnictví je v Miletíně hluboce zakotveno, zdejší pivovar založil řád německých rytířů, který přišel do Miletína v roce 1241.První písemná zpráva o vaření piva odsud pochází z roku 1410. Pivovar léty zanikl, jeho provoz obnovili až v roce 1996 Slávek Kulhánek a sládek Svatopluk Dupal.

V roce 1997 pivovar vyexpedoval první desetistupňové filtrované pivo Chmelka. V roce 2006 spolek Miletínská pivovarská zahrádka zprovoznil Pivovarskou zahrádku. „Snížil se odbyt piva a abychom podpořili jeho prodej a zdejší pivo nezaniklo, začali jsme ho nabízet ve venkovní zahrádce. Točili jsme nefiltrovaného dvanáctistupňového Pytláka a tmavou třináctku Batalion Salve,“ vypráví Martin Hlavatý, jeden ze současných provozovatelů minipivovaru. Téhož roku se zde na konci května konaly první miletínské pivní slavnosti, které se rychle staly jednou z nejnavštěvovanějších kulturních akcí v Miletíně.

V Krajských nemocnicích v Královéhradeckém kraji začla vakcinace na COVID-19. Do náchodské nemocnice dorazila očkovací látka dnes a hned byla využita.
Senioři čekají na očkování. Ale předběhl ho covid

V Pivovarské zahrádce tak vzniklo další centrum společenského života, vyhledávané nejen kvůli miletínskému pivu, ale často i pro kvalitní kulturní vyžití.

Sládek Dupal v roce 2019 ukončil provoz a Miletínským hrozilo, že přijdou o své oblíbené domácí značky pěnivého moku. Pánové Martin Hlavatý, Jan Kněžourek a Stanislav Petřík založili společnost s ručením omezeným Pivovar Miletín a technologii na výrobu piva odkoupili. Samotný objekt vlastní město.

„Sládek Dupal nám prodal i recepturu na vaření piva a naši bohulibou činnost zaštiťuje. Já jsem nyní jako sládek ve zkušební době a kolega si skládá zkoušky,“ vypráví sládek Hlavatý, kterého jinak živí vlastní ruce. Je zedníkem.

Pivo vaří s kamarády ve svém volnu. V sortimentu nabízí dvanáctistupňový ležák Pytlák, výčepní světlou nefiltrovanou Chmelku, třináctistupňovou nefiltrovanou Miletínskou tmavou třináctku a k tomu ovocná piva.

Miletínské pivo můžete okusit i v restauraci Sousedský dům, jinak veškerou produkci od května do září v Pivovarské zahrádce.

Ilustrační foto.
Jičín porcoval přebytek rozpočtu, rozdělil třiadvacet milionů

„Největším srdcařem je Jan Kněžourek. Jsme rok fungující a se vším všudy jsme spadli do koronavirové krize. Jedinou záchranou bylo uvolnění přes léto,“ ohlíží se za loňským rokem Martin Hlavatý.

„Učíme se za provozu,“ směje a doufá, že v letošním roce poteče pivo na miletínské zahrádce proudem.

Přiznává, že k pivovarnictví ho poutají dvě věci, láska k pivu i samotnému městu.