Zatímco výše vyjmenované místnosti se již lesknou novotou, vlastní tělocvična teprve rekonstrukcí prochází a vnější podoba stavby je zatím stále také poněkud nahrubo. Nic to nemění na tom, že miletínská četa v posledních letech odvedla velký kus práce.

Do sokolovny v pátek zavítali především lidé, na nichž bylo vidět, že je se zdejší sokolovnou pojí minulost a osobní prožitky. „Chtěl jsem vidět, jak sokolovna teď vypadá. Za našich let, když jsme sem chodili, to bylo katastrofální. Hrával jsem fotbal a věnoval se i jiným sportům," svěřil se senior Jaroslav Helinger. „Jsem zvědavá, celá léta jsem tu nebyla. Kdysi jsme tady jako ženy cvičily, teď se to dělá ve Spolkovém domě. Nevím, jestli se to sem vrátí, ale snad ano," dodala jeho manželka Růžena Helingerová.

Návštěvníky nejvíce zaujala na první pohled nenápadná, přesto prostorná místnost, jejíž dveře jsou opatřeny nápisem „Posilovna". Miroslav Nosek, starosta města Miletín, opravdu potvrdil, že sokolovna skutku bude opatřena fitness místností pro veřejnost. „Osobně mám skvělý pocit z toho, co se prozatím povedlo," řekl Deníku Miroslav Nosek. 

„Měli jsme to skutečně na minutu, protože jen pár okamžiků před dnem otevřených dveří odsud odcházeli elektrikáři. Myslím, že si to Miletín a místní obyvatelé zaslouží. Jsou už vidět výsledky a mohu slíbit, že práce zde budou pokračovat," uvedl Miroslav Nosek. Zajímali jsme se, zda během přestavby došlo k nějakým závažným potížím. „Řešili jsme v minulosti i to, že budova stojí na jílu a že je proto popraskaná. Museli jsme provést injektáže. Ale jinak šla rekonstrukce jako po drátkách," ujistil miletínský starosta.

Všichni návštěvníci se v podstatě shodli, že sokolovna byla ve špatné kondici už před mnoha lety. „Rekonstrukci vítám. Určitě je to dobré a záslužné. Chodili jsme do staré sokolovny a už tehdy jsme viděli, že budova inovaci potřebuje," sdělila například Vlaďka Lánská. Město Miletín do svého vlastnictví budovu získalo v roce 2012. Některé její části byly v havarijním stavu, obzvláště přístavek šaten, o kterém se dopředu vědělo, že při rekonstrukci bude odstraněn. Tak se také stalo v loňském roce.

Samotná přestavba započala v druhé polovině roku 2013. Hlavní práce se uskutečnily loni, na letošek si Miletín, který je jediným investorem, ponechal to nejzásadnější – opravu samotné tělocvičny. Dokončení je plánováno na jaro, náklady se budou pohybovat okolo pěti milionů.