Náklady za tyto zaměstnance uhradí právě pracovní úřad. „Je to pro nás výhodné, a nejen ekonomicky. Zároveň tím snížíme zátěž na pracovním trhu, protože tento program je zaměřen na lidi dlouhodobě nezaměstnané a se horšenou schopností zaměstnání získat. Většinou jde o padesátníky," uvedl velitel městských strážníků Karel Juryca.

Zajímavé je to prý i z hlediska distribuce sil městské policie. Protože kontrola kamerového systému vyžaduje nepřetržitý, čtyřiadvacetihodinový dozor, jsou k ní potřeba smysly čtyř lidí. Nyní je situace taková, že systém obsluhují dva běžní pracovníci a dva strážníci. Právě ty by ale mohly nahradit nové posily. Příslušníci městské policie by byli využiti pro práci v ulicích.

Nejde o novinku. Sociální program byl otestován už loni a setkal se s úspěchem. „Za minulý rok nedošlo se zaměstnanci z úřadu práce k žádným problémům," konstatoval místostarosta Petr Hamáček, jenž má činnost městské policie v gesci. Dodal, že této možnosti využívají i jiné příspěvkové organizace města. Jednoznačně nejvíce jsou tito pracovníci zastoupeni v Technických službách města Jičína.

Program je nicméně pouze roční a zakazuje zaměstnat stejné lidi znovu. Hledá se tedy náhrada, a protože jde o odpovědnou pozici, z osobnostních kritérií jsou důležité zejména spolehlivost a diskrétnost. Další podmínkou je dlouhodobá, tedy alespoň roční, nezaměstnanost a již zmiňovaná indispozice v hledání místa.

Kamerový systém

Jičínská městská policie má k dispozici celkem patnáct strážníků, dále dvě pracovní místa u kamerového systému a jedno pro záchytnou stanici pro psy.
Kamerový systém byl zřízen v roce 2004. Postupně byl rozšiřován počet sledovaných bodů v ulicích. Nyní kamery najdeme na čtrnácti strategických místech. Záznamové zařízení se může otáčet v úhlu tři sta šedesát stupňů a snímání je natolik detailní, že lze při přiblížení přečíst například i poznávací značku automobilu.

Velitel Karel Juryca považuje systém za vynikající opatření pro prevenci i řešení přestupků, zejména pro špatné parkování a rušení klidu. Záznamy z kamer mohou posloužit i jako důkaz v soudních sporech. Od ledna do května tohoto roku kamery pomohly odhalit 23 přestupků proti veřejnému pořádku, do čehož spadá vandalismus, znečišťování a podobně.

Vedle 14 bodů v ulicích jsou kamerami sledovány všechny důležité městské budovy, kupříkladu úřady, sportovní zařízení nebo skládka v Popovicích. Systém je vynikajícím pomocníkem i při mimořádných událostech, jako jsou setkání radikálních skupin, přírodní pohromy nebo naopak významné návštěvy.