Druhá skončila Nová Paka a na třetím místě Nové Město nad Metují. Výzkum Město pro byznys 2015 hodnotí již osmým rokem 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky.

Celkové pořadí
1. Dobruška
2. Nová Paka
3. Nové Město nad Metují
4. Jičín
5. Náchod
6. Kostelec nad Orlicí
7. Jaroměř
8. Rychnov nad Kněžnou
9. Nový Bydžov
10. Hradec Králové
11. Hořice
12. Vrchlabí
13. Trutnov
14. Broumov
15. Dvůr Králové nad Labem

Nová Paka, která dlouhá léta žebříčku kralovala, skončila letos druhá. Sestup z nejvyšší příčky však nutně neznamená, že se podnikatelům v Nové Pace nedaří.

Vysoký iRating, největší objem čerpaných dotací z Evropské unie a velmi rychlé zvyšování počtu podnikatelů a firem. „Možnosti čerpání dotací se snažíme maximálně využívat, ale mrzí mě, že se musíme stále někoho doprošovat. Chtěli bychom mít svobodu realizovat naše projekty a urychlit tak rozvoj města. V čerpání dotací jsme úspěšní a i přes některé výhrady k jejich fungování a rozdělování musíme všichni dál bojovat a posouvat naše města dál," uvedl starosta Josef Cogan.

Na třetí příčce skončilo Nové Město nad Metují. Především díky nejvyššímu podílu velkých zaměstnavatelů, tzn. firem s minimálně 50 zaměstnanci, což koresponduje s nejnižší nezaměstnanosti v kraji.

Vyhlášení regionálních výsledků výzkumu Město pro byznys probíhá v letošním roce v rámci krajských setkání Svazu měst a obcí České republiky.
Město pro byznys je srovnávací výzkum, který již osmým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí ve všech obcích s rozšířenou působností v ČR a ve všech městských částech Hlavního města Prahy.

Cílem výzkumu je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání a poskytnout zpětnou vazbu radnicím.
Výzkum srovnává mezi sebou 205 obcí a 22 městských částí hlavního města Prahy, k čemuž využívá největšího počtu kritérií.

Studie získává necelých dvacet tisíc dat z nezávislých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, CRIF – Czech Credit Bureau, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ústav zdravotnických informaci a statistiky ČR či největšího online průzkumu platů www.platy.cz.