Nedostatek míst v jičínských mateřských školkách tak v letošním školním roce zřejmě panuje naposledy. Připomeňme si, že po zápisech vznikl převis zhruba padesáti děti. Do předškolního vzdělávání se jich hlásilo 244, kladně vyřízených žádostí bylo 177. Přijati byli ti, kteří mají jeden rok do povinné školní docházky, což nařizuje zákon. Přednostně se poté do jičínských školek dostaly děti, které bydlí na území města. Naopak smůlu měly přespolní rodiny.

Zdržení
MŠ Větrov nabídne necelou stovku nových míst. Nástup dětí se uskuteční v květnu 2015. Původně se počítalo s dřívějším termínem. „Vzhledem k tomu, že na stavbě dojde k některým vícepracím, požádala firma Fato o prodloužení termínu předání stavby o přibližně dva až tři měsíce, z čehož vyplývá termín dokončení v březnu 2015. Následně bude potřeba školku vybavit nábytkem, hračkami a dalším zařízením," sdělila mluvčí radnice Magdaléna Doležalová. Výstavba přijde zhruba na 32 milionů korun rozdělených do několika let.

Na duben 2015 je plánováno přestěhování dětí ze stávající budovy. Bude tím zajištěn zkušební provoz, který odhalí případné nedostatky stavby.
„Určitě je dobře, že se Jičín dočká nové školky, ale připadá mi, že trochu zaspal. To, že bude více malých dětí, bylo přece možné předpovídat. Znám města, která na tom jsou hůře," vyjádřil se už před časem Josef Mates. Demograficky se populační vlna nyní přelévá do prvních ročníků základních škol, ani u mateřinek však ještě nedosáhla vrcholu.

V současné době také probíhá rekonstrukce v Mateřské školce Máj. Půjde o zateplení budovy včetně střechy a o výměnu oken. Náklady jsou přibližně 12 milionů korun, devadesát procent ceny zaplatí dotace. Zakázku získala firma Stav – Agency.

„Tento týden probíhají přípravy. Očekávám, že v příštím týdnu začnou stavební práce," uvedla ředitelka Lenka Černá. Termínem dokončení je 31. červenec 2015.

Po určitý čas budou třídy pro výuku nepoužitelné a děti budou navštěvovat jiné zařízení. Učitelé se chystají informovat rodiče, jakmile obdrží podklady od firmy.