V Jičíně je objednací lhůta k očním lékařům minimálně půl roku. Takže pokud se vám rapidně horší zrak, pamatujte na to a objednejte se i rok předem, kdy předpokládáte, že lékaře budete potřebovat.

Není pak vůbec rozhodující, že například nevidíte na práci; lékaři jsou neoblomní a bez objednání vás prostě nevyšetří.

Už při objednání uslyšíte, že v první řadě se musíte hlásit u lékaře, u kterého jste evidováni.
„Je nutná zpětná vazba, aby váš lékař věděl o vašem stavu. Navíc nemůžeme ošetřit víc pacientů, máme smlouvy se zdravotními pojišťovnami, které nám pak vyšetření neuhradí, a za překročení limitů udělují i sankce," uslyšíte při dalších marných pokusech o objednání se v jedné z ordinací na jičínské poliklinice.
„Obraťte se na vaši zdravotní pojišťovnu," zněla další z rad.

Tam podobná tvrzení zásadně odmítají. Revizní lékařka hradecké pobočky Vojenské zdravotní pojišťovny ujišťuje, že to není pravda, že vše závisí pouze na smlouvách s lékaři. „Bohužel však nemám žádnou pravomoc nařídit lékaři, aby pacienta ošetřil. Záleží jen na něm a kapacitě jeho ordinace," dodává. Pravdy se tedy nedopátráme, protože přímé konfrontace pouhý pacient nedocílí.

Při „pouhém" zhoršení zraku vás oční lékař odešle do optiky – kupte si silnější brýle. „Ty právě mám, ale asi nejsou pro mne vhodné. Na celodenní práci u počítače sice lépe vidím, ale brzy mne bolí hlava, i bez brýlí pak je mi mdlo, a to už téměř každý den odpoledne, v noci špatně spím. Brát soustavně léky proti bolesti jistě není řešení," oponuje pacientka po mnoha neúspěšných pokusech objednání se k lékaři dříve než za půl roku.

„Obtíže se zrakem mám od letoška stále větší, avšak lékařka mne může přijmout nejdříve v listopadu, nepomohla ani osobní návštěva v ordinaci na Novém Městě. Raději sestra a poté znovu i lékařka věnovaly nemalou chvíli vysvětlování, jak něco nejde, a navíc – paní doktorka ještě ten den, po 11. hodině, ani nebyla na obědě. A zrovna přijde někdo otravovat se ztrátou zraku. Taková troufalost," smutně dodává žena v předdůchodovém věku, jejíž matka na jedno oko téměř nevidí, druhým okem s optickými pomůckami stěží čte. „A to za celý život matka nehleděla ani hodinu denně na monitor počítače. Jak asi dopadneme s očima my?" uvažuje pacientka, která přičítá své obtíže také syndromu suchého oka, kde je zapotřebí ošetření, aby nedošlo k trvalému poškození zraku.

Bohužel, ani po obtelefonování lékařů v okrese se nedoberete dřívějšího termínu než za půl roku.

Nové brýle, nejlépe multifokální, dnes nejsou levnou záležitostí, cena kolem deseti tisíc korun je běžná. Je tedy rozhodně rozumné konzultovat nutnost jejich pořízení s lékařem (výše příspěvku na předpis už nehraje velkou roli, protože zhruba 300 korun vzhledem k pořizovací ceně nových brýlí nikoho moc „nevytrhne"). Spokojte se tedy s brýlemi z optiky a neobtěžujte zbytečně lékaře; vyléčí vás optometristé v prodejně a „očaře" nakonec ani nebudeme potřebovat. 

Další rady ohledně zraku najdete ZDE: