Projekt Machři roku je jedním ze záměrů soukromé společnosti Česká hlava a zaměřuje se na popularizaci a obnovu prestiže odborného školství.

Na pražském Jarově se v areálu SOŠ stavební a zahradnické představili soutěžící ze středních škol a učilišť ze všech koutů naší vlasti. O trofej Machři roku 2015 a o finanční odměnu 50 000 Kč a další věcné ceny svedlo v oboru truhlář boj 24 dvoučlenných družstev. Garanty soutěže byli odborníci z praxe, kteří hodnotili dodržení rozměrů a kvalitu provedení práce. Sledována byla také obratnost a představivost soutěžících.

Souhra zabodovala
Zápolení truhlářů se zúčastnili žáci 3. ročníku oboru truhlář ze SŠGS Milan Fabišík a Tomáš Semela. Oba se ihned po zadání úkolu pustili s vervou do práce. Pečlivě po celé tři hodiny, které byly stanoveny ke zhotovení výrobku, plnili své předem domluvené úkoly. Postup práce a vzájemná souhra byly pro konečný výsledek velmi důležité. Na tuto skutečnost doplatilo šest týmů, které zadaný úkol nedokončily. Letošním zadáním bylo zhotovení rámu 400 mm x 400 mm spojeného na otevřené ozuby. Do tohoto rámu byl zadlabán přeplátovaný kříž se zkosenými hranami. Právě tento kříž byl pro mnoho týmů nepřekonatelnou překážkou a jejich výrobek porota zařadila mezi nezdařilé.

Naši chlapci však vše zvládli bezchybně, dokonce nad rámec zadání přidali i povrchovou úpravu obroušení, a podařilo se jim tak získat nejvyšší ocenění. Druhé místo pak obsadilo SOU Hluboš a bronz získala Masarykova střední škola Letovice. Milan Fabišík a Tomáš Semela svým prvním místem udělali obrovskou radost nejen sobě a škole, kterou reprezentovali, ale také svému učiteli odborného výcviku Milanu Jirkovi, kterému se po sedmiletém snažení a loňském 2. místě podařilo se svými svěřenci dosáhnout mety nejvyšší. Triumf těchto chlapců je o to cennější, že se jim podařilo porazit letošní vítěze soutěže učňů stavebních řemesel (SUSO) VOŠ OA SOUT Chotěboř. Za sebou také nechali minulé vítěze Machrů roku SOU Hluboš (2. místo v SUSO), kterým tak vrátili těsnou porážku z loňského zápolení.

Věřme, že se zdaleka nejedná o poslední úspěch vrchlabských truhlářů ze SŠGS a že v dalších ročnících Machrů roku zabodují obdobně.    Monika Mičáková, Milan Jirka