„Prověřujeme všechny možnosti, jak může Královéhradecký kraj být nápomocen při konfliktu na Ukrajině. Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci,“ řekl po jednání pracovní skupiny krizového štábu hejtman Martin Červíček.

Lidé prchající z Kyjeva zablokovali hlavní tahy ven z města
Rusko napadlo Ukrajinu. Sabotéři pronikli do Kyjeva, Zelenskyj hlásí mobilizaci

Kraj je v kontaktu mimo jiné s krizovými pracovníky měst a krajskými hygieniky a snaží se předem vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti podle zpracovaných plánů kapacity v regionu nabízí ubytování pro několik tisíc takových osob. Vedle toho je zde možnost zajištění dočasné výuky na středních školách pro ukrajinské studenty.

Královéhradecký kraj se připojil k podpoře Ukrajiny tento týden vyvěšením ukrajinské vlajky a připojením k sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.

Uplakané ženy u pásu v zemědělské firmy. Ukrajinci teď myslí na své blízké v Ruskem napadené vlasti.
Slzy a vztek: Ukrajinci řeší, zda se vrátit a bránit vlast

Vedle toho se kraj snaží pomoci i zaměstnancům jeho organizací. „Ředitele našich nemocnic, sociálních zařízení a dalších organizací žádám o součinnost při komunikaci se zaměstnanci, kteří mají ukrajinské občanství. Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Předpokládá se, že v nejbližších dnech zasedne také bezpečnostní rada kraje, a to v návaznosti na jednání ústředního krizového štábu a další vývoj konfliktu na Ukrajině.