Tato práce dle mého názoru musí být velmi náročná, co se týče vědomostí, zodpovědnosti i stráveného času s vymýšlením nápadů, jaké věci by šly vylepšit, jak podávat své nápady ostatním (euro)poslancům, umět je přesvědčit, že právě můj nápad je ten správný a pomůže mnoha lidem.

Kdybych dostala takovou šanci a byla europoslancem s velkým vlivem, tak bych se v první řadě zajímala o to, jak nejvíce pomoci lidem. Určitě bych se zaměřila na ekonomiku daného státu, protože co se kolem nás děje, je hodně špatné a mělo by se s tím něco dělat. Stále sleduji, jak se méně výkonné státy dostávají do krizí a stoupá jim státní dluh na nepředstavitelné částky, protože jsou na místech zástupců financí lidé, kteří akorát koukají na to, jak zvýšit svoje konto, ale už nemyslí na ostatní.

Tím pádem bych se v dalších krocích chtěla postarat o to, aby na takových místech byli lidé, kteří chtějí pomáhat lidem stejně jako já a ne myslet sami na sebe. Tímto krokem bych chtěla také navázat na finance v důchodech, protože mnoho starých lidí, kteří pracovali celý život tvrdě, by měli odpočívat a užívat si zbytek svého života, tak místo toho řeší problém, aby měli vůbec nějaké peníze na jídlo a energie, či zaplacení nájmu. Když se zamyslím nad prací v EU, kde hlavní velmoci vymýšlí sankce a poplatky pro všechny stejně, tak mi to přijde též absurdní a jako europoslanec bych pro toto určitě nehlasovala. Je to špatný nápad, protože se přeci nemůže srovnávat například Česká republika s Německem, když jsou v Německu největší světové automobilky a spousta jiných velkých firem, které mají velmi výbornou ekonomiku.

Určitě bych se také chtěla postarat o státy, které mají krizi s nedostatkem jídla, čistou vodou a vysokou úmrtností zaviněnou nemocemi, proti kterým se dá očkovat, avšak lidé na vakcínu nemají peníze. Vždyť v EU je dost států, ve kterých jsou špičkoví lékaři, kde je spousta vody a jídla, ale mělo by se i chudšímu státu pomoci.

Bohužel, než se europoslanci rozhoupou a začne se hlasovat, tak se určitému státu může zhoršit jeho postavení. Je toho mnoho, co se dá zlepšit a lidé, kteří pracují jako europoslanci, by se měli nad sebou zamyslet. Pokud něco slibují lidem a jsou za to velmi dobře placeni, tak by měli své sliby splnit a ne je oddalovat nebo dělat, že se na sliby zapomnělo. Věřím tomu, že se najde nějaký vzdělaný a lidský europoslanec, který bude chtít změnit špatné věci a pomáhat lidem jako já.

Soutěžní práci nám zaslala Lucie Špicarová, studentka Gymnázia a střední odborné školy Nová Paka.

Naše Evropa
Do literární soutěže Naše Evropa, kterou Deník pořádá u příležitosti desátého výročí vstupu 
do Evropské unie, se mohli zapojit studenti středních škol.
Pro své práce si zvolili jedno ze čtyř témat:
* „V kůži europoslance", kde píší o tom, jaké jsou jejich představy o funkci europoslance či co by v takové funkci udělali.
* „Jak se (ne)známe" – o tom jaké zkušenosti s pobytem v zahraničí a občany dalších zemí EU studenti mají.
* „Evropané na facebooku", kde studenti popisují kontakty se svými vrstevníky v zemích EU.
* „Moje Evropa", kde studenti vysvětlují, v jaké zemi EU by chtěli žít, a proč zrovna tam.