Jeho hlas a hity od konce padesátých let provázely životem hned několik generací. Jeho charisma a úsměv milovali bez rozdílu ženy i muži. Na pražský Střelecký ostrov, do Paláce Žofín, tak míří nevídané množství lidí – podle odhadů až 300 tisíc. Jsou mezi nimi i Východočeši, kteří si kvůli dnešnímu veřejnému rozloučení s Karlem Gottem upravili svůj dlouho plánovaný osobní i pracovní program. „Vůbec si v tuto chvíli nedovedu představit, jak v pátek autem projedu Prahou, ale chci se s Mistrem rozloučit. Cítím to tak,“ plánovala ještě včera Jana Dioszegi z Hradce Králové – a neodradily ji ani zprávy o statisících fanoušků proudících na Žofín, ani informace o masivních dopravních uzavírkách a očekávaných komplikacích.

Ne všichni našli stejnou odvahu. Vladimír Pechan, soused bývalého prezidenta Václava Havla z vlčického Hrádečku u Trutnova, raději zůstane doma a rozloučí se s Karlem Gottem po svém: „Před Karlem Gottem smekám. Udělal toho pro republiku hodně. Byl to mimořádný zpěvák, takový se nerodí. Fandil jsem mu. Pohřeb se státními poctami si zaslouží, to udělali perfektně, je adekvátní jeho osobnosti. Zaslouží si takové rozloučení mnohem víc než nějaký politik, co jen kecá a chválí svoji stranu. Jen si říkám, kam se ty lidi v Praze vejdou. V pátek se taky hraje fotbal s Angličany. Já bych se ztratil. Motal bych se tam a šel někam s davem, aniž bych věděl kam. Jsem přírodní člověk, zůstanu doma, kde jsem svým a spokojeným pánem. Stačí mi moje koně, kteří dokážou neuvěřitelný věci,“ svěřil se Vladimír Pechan.

Vlastní plán na příští dny má i šestaosmdesátiletá Jaroslava M. z Libošovic na Jičínsku. Odvaha jí rozhodně nechybí.

Karel Gott s Davidem Novotným při setkání na oslavě narozenin Karla Štědrého.
Loučení s Mistrem: „Karel Gott mi dal naději"

Od mládí Karla Gotta obdivovala a jeho fotografiemi měla vyzdobený celý dívčí pokojíček. Nikdy se s ním ovšem nesetkala. Dnes truchlí nad jeho ztrátou a rozloučit by se s ním chtěla přímo v Praze, ale až v sobotu. Na zítřejší výlet do hlavního města si netroufá. „V pátek budeme rozloučení na Žofíně sledovat v televizi. V sobotu pak chceme s kamarádkami z Turnova proniknout na nádvoří Pražského hradu a sledovat na obrazovkách bohoslužbu i poslední Mistrovu cestu,“ plánuje paní Jaroslava, která kvůli cestě do hlavního města oželí i setkání se spolužáky ze základní školy v Sobotce - po třiapadesáti letech.

Z východních Čech poputují k rodině Karla Gotta desítky kondolenčních knih. Obsahují tisíce poděkování a vzpomínek. Vzkazy, které lidé vepsali do knihy v budově hradeckého rozhlasu, zpravila končí slovy: „V mém srdci zůstanete navždy.“

Ilustrační obrázek
Kilometry dálnic přibývají šnečím tempem