V regionu se nacházejí tři lesní školky. V Hořicích, na Bradech a další vzniká v Nové Pace. V České republice je jich přes sto čtyřicet. Lesní školky vzdělávají děti podle stejného programu jako klasické mateřské. Avšak pro svůj pedagogický koncept jsou stále častěji vyhledávané i přes cenu školného, která se pohybuje od dvě stě korun za den.

„Asociace lesních školek je naším garantem. Koordinuje a pomáhá při vzniku lesního klubu. Je to záruka kvality," vysvětluje Jana Bosáková z lesní školky Ostružinka, která sídlí v obci Brada. „Chodíme navštěvovat sousedy. Děti poznávají reálný svět. Nejde jen o pobyt v přírodě. Klademe důraz i na sociální rozměr," popisuje Bosáková. Děti navštěvující lesní školku tráví většinu času venku. Za každého počasí. Jako zázemí využívají maringotku, jurtu nebo teepee.

„Pro nás je důležitý respektující přístup k dětem. Jsou venku. Skupiny jsou menší a věkově smíšené. Mají prostor k volné hře," uvádí Kateřina Nováková Kašparová z Lišákova doupěte v Hořicích, které funguje dva roky. „Máme jedenáct dětí, od září nastoupí další tři. Zájem roste," říká Kašparová. Přiznává, že se setkává se zájmem rodičů, které ale limitují finance.

„Jsme rádi, že tu máme průvodce Pavla. Děti ho milují, nemusíme tak zastupovat mužskou roli," říká ke složení týmu Kašparová.

„Je úchvatné pozorovat, jak děti denně zažívají pocit důvěry v sebe sama," říká Hana Saláková z nově vznikajícího Zeměklíčku v Nové Pace, kam dochází osm dětí. „Chceme brzy usilovat o vstup do rejstříku Ministerstva školství. Tím bychom se mohli stát dostupnější," přibližuje Saláková novou legislativní možnost. Lesní školky našly místo na poli českého vzdělávání, i když jejich existence byla ještě před lety ohrožena.