Co nás čekalo

Zájemci mohli přijít do nefrologické poradny, kde jim byl zdarma změřen krevní tlak, vyšetřena moč a krev. Odpoledne se pak dozvěděli výsledky. V čekárně nefrologické poradny v Bolzanově ulici ťukáme na dveře před desátou hodinou. Musíme počkat, před námi jsou tři lidé.

Vladislav Papoušek z Robous (na snímku) se o akci dozvěděl prostřednictvím televize a internetu. Zavítal do Jičína a možnosti využil. „Chci to zkusit. Lidi na své zdraví kašlou, ale já se o něj zajímám. Potom, co jsem se dočetl z letáčku, je onemocnění ledvin nebezpečné. Je hloupý ten, kdo této možnosti nevyužije." Vladimír Zemánek z Jičína získal informace z televize, pak se zašel dotázat do zdejší nemocnice. „Byla to hračka," říká po vyšetření.

Takže jdu do toho. Nejdřív kontrola krevního tlaku, pak bezbolestný odběr krve, zpovídám se, jaké beru léky či zda trpím některým chronickým onemocněním a pak už mě asistentky předávají doktorce Monice Vohradníkové.

Od ní se dozvídám, co může dlouhodobě vést k poškození ledvin. Jednak je to vysoký krevní tlak a onemocnění cukrovkou. „Velkým nebezpečím je užívání léků na bolest, které snižují funkci ledvin. To je opravdu velké riziko. Ledviny může poškodit i snížený krevní tlak, vyvolaný léky. Rizikem u pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem jsou i různé infekce jako průjmy, zvracení. Pacienti by při nich měli dbát na zvýšený příjem tekutin a užívání léků konzultovat s lékařem," radí odbornice.

Dobrý nápad
„S nápadem připojit se ke Světovému dni ledvin přišla naše sestřička a domnívám se, že je to moc dobře. Myslela jsem si, že přijdou tak dva zájemci. Spletla jsem se. Kolem desáté už tu byla dvacítka klientů. Je dobře, že se lidé starají o své zdraví," konstatuje lékařka.

Ještě odevzdat vzorek moče a odpoledne se dozvíme, jak jsou na tom naše ledviny. A co dělat, abychom je ochránili? „Především musíme tělu zajistit dostatek tekutin. Devadesát procent potíží vzniká u starých lidí tím, že málo pijí. Důležité je dbát na správnou léčbu vysokého i nízkého krevního tlaku a cukrovky, pozor na tabletky proti bolesti. Prostě dodržovat zdravý životní styl a nepít minerální vody. Spousta lidí si totiž myslí, že když budou pít minerálky, tak jim bude dobře. Ale kdo se léčí s vysokým krevním tlakem a užívá léky na odvodnění, dostává pak sůl minerálkami zpět do těla. Takže pít čistou vodu," radí Monika Vohradníková.
Výsledky

V nefrologické ordinaci bylo v rámci Světového dne vyšetřeno celkem 33 klientů, z toho dva byli přizvání k návštěvě poradny.

Světový den ledvin:

Již tradičně tento den připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu (tentokrát 14. 3. 2013) a jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. Světový den ledvin je letos zaměřen na problematiku akutního selhání ledvin, jeho rozpoznání a prevenci.

Chraňte ledviny

Ledviny filtrací krve odstraňují z těla odpadní látky a udržují stabilitu vnitřního prostředí. Každý den očistí 180 litrů krve, které ledvinami protečou.
Akutní poškození ledvin představuje náhlý pokles nebo úplnou ztrátu schopnosti ledvin plnit své funkce v organismu. V těle se hromadí toxické látky, je narušena schopnost regulovat množství vody v těle.
Mezi nejčastější příčiny akutního poškození ledvin patří těžké infekce, dehydratace, šokové stavy, velké operační výkony u rizikových pacientů a léky, které jsou vůči ledvinám toxické.
Akutní pokles funkce ledvin představuje tiché nebezpečí. Jedním z prvních příznaků může být pokles tvorby moči. Poškození ledvin lze posoudit vyšetřením krve a moči.