Lidé si mohli vychutnat také tradiční jarmark, hudební koncerty nebo návštěvu samotného Hospitalu a Galerie českých vín. Oželet naopak museli tradiční pouštění vína po kaskádovém schodišti. Oblíbenou atrakci zničilo sucho a také problém s čerpáním vody, který obec se soukromou společností řeší už více než rok.

„Neopatrným lidským zásahem do krajiny vyschly prameny a zároveň suchým létem už po schodech delší dobu neteče ani voda. Z tohoto důvodu nemůžeme víno po schodech pustit. Kameny jsou vyschlé a víno by se do nich vsáklo,“ oznamovali pořadatelé už v předstihu.

Lidé se ale letos mohli v Kuksu pokochat pohledem na místní vinohrad Stanislava Rudolfského, který v letošním roce s největší pravděpodobností nabídne rekordní sklizeň hroznů.

Vinohrad na jižním svahu Kuksu, který je jediným ve východních Čechách, vznikl v roce 2005. Na ploše 0,42 hektaru jsou vysazeny staré burgundské odrůdy révy vinné, které do českých zemí nechal přivést již Karel IV. Společně s nimi tu roste také 700 keřů tradiční a téměř už zapomenuté odrůdy našich předků Tramín bílý, zvaný Brynšt.

„Vinobraní má každý rok krásnou atmosféru. Libí se mi, jak si tu mohu sednout do trávy, pít z originální sklenky a užívat si sluníčka v nádherném prostředí opraveného hospitalu. Je to opravdu jedinečná akce pro jedinečné místo,“ libovala si Markéta Ruferová, která do Kuksu přijela vlakem z Hradce Králové.

Dny evropského dědictví v Trutnově 2018.
Dny evropského dědictví v Trutnově: přístupných je deset míst