Nebudou chybět ani úspěšní novopačtí cukráři a kuchaři.

Od prvního ročníku v roce 1995, kdy se zúčastnilo 64 kuchařů, se Gastro rozrostlo. Letos bude o titul mistra republiky soutěžit více než 220 kuchařů a cukrářů z celé České republiky.

„Za těch dvacet let dokázala soutěž nejen získat na kvalitě a rozsahu, ale její popularita rostla nejen u nás, ale i v zahraničí. Dnešním počtem soutěžních kategorií a různorodostí specializací dává široký výběr všem profesionálům uplatnit své ambice nejdříve na domácí půdě a úspěšně se pokusit o reprezentaci v zahraničí. Co je nejvíce potěšitelné, že pod vedením zkušených odborníků z předních hotelů a restaurací naší země, pod vedením mistrů odborných předmětů na školách, vznikla nová generace profesionálů, kteří se nebojí ukázat svou dovednost, své umění a profesionalitu právě mezi nejlepšími specialisty z celého světa," vysvětlil jeden z organizátorů František Croitor.

Velmi vysoký podíl juniorů, těch nejmladších soutěžících z odborných škol, ukazuje, jak je důležité získat zájem a nadšení pro svůj obor, zejména u těch, kteří budou nadále v těchto profesích pokračovat a budou v budoucnosti určovat úroveň gastronomie.

V porotě usednou přední odborníci v obou oborech. „Zárukou maximální kvality hodnocení všech soutěží jsou naše přední gastronomické kapacity, které tvoří profesionální porotu a sami mají za sebou velmi úspěšnou reprezentační minulost na mnoha zahraničních soutěžích a výstavách, včetně těch světově nejproslulejších," dodal Croitor.

Návštěvníci se mohou těšit také na atraktivní a živou carvingovou soutěž na čas, soutěž v uměleckém modelování, přípravu sushi, ale letos i soutěž Česka o nejlepší šípkovou omáčku, o nejlepší cukrárnu či kavárnu. Neprofesionálové se mohou zúčastnit soutěží o nejlepší buchty nebo tlačenku.

Do Hradce zamíří i kuchaři a cukráři ze Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. Se svými exponáty rozhodně překvapí. „Do soutěže máme přihlášeného i jednoho kuchaře, další náš žák se zúčastní prezentace sushi. Želízkem v ohni jsou naše dvě mladé cukrářky, které přivezou sladké kreace. Víc vám ale neprozradím," tají před námi soutěžní výrobky ředitel školy Petr Jaroš.

Novopacká škola je na prestižní přehlídce dlouhodobě úspěšná. Vloni, při jubilejním 20. ročníku v soutěži Příprava sushi na čas získal Šimon Bílek zlatou medaili, Jiří Šramar a Jakub Žemlička si z Hradce odvezli medaile stříbrné. Tradičně atakují nejvyšší stupně mladí novopačtí cukráři v cukrářské artistice. Absolutní vítězství v soutěži a zlatou medaili získala pod vedením učitelky Jitky Maškové žákyně Tereza Kalenská s exponátem Život v čase. Dvě stříbrné medaile pak získali svěřenci učitelky Elišky Nýdrlové – Tomáš Čermák za exponát Alenka v říši divů a Vendula Ducháčová za exponát Kupa roztomilosti.
Další medaili (tentokrát bronz) pak získaly cukrářské dílny v nové soutěži Cukrárna roku.

Dále se SŠGS Nová Paka pyšní celkem 9 medailemi ze světových gastronomických soutěží.    (jap,kov)