V minulém týdnu skládali závěrečné písemné zkoušky, v tomto týdnu dokazují před odbornou komisí své praktické vědomosti a um. Zvládnout musí obsluhu u stolu, přípravu slavnostní tabule a zhotovení kompletního menu. Třešničkou na dortu je pak ústní zkoušení.

Nabídka školy:
Střední škola gastronomie a služeb nabízí tříleté
učební obory
kuchař – číšník
cukrář
pekař
truhlář
krejčí
dále maturitní obory
Podnikání
Podnikání – dálková forma
Hotelnictví

V kuchyni si děvčata poradila hravě, včera vařila guláš s vídeňským knedlíkem, bramborové špalíčky se špenátem a pečeným bůčkem, sekanou, další z budoucích kuchařek připravila rajskou omáčku s knedlíkem. Nejdříve však musely správně propočítat recepturní dávku surovin a zpracovat žádanku.

Pak už se všechno točí kolem plotny, hlavně nepřevařit, nepřipálit a správně ochutit. Ve vedlejší místnosti Andrea Horvátová (snímek č.1) prezentuje slavnostní tabuli. Komise hodnotí nejen estetickou hodnotu a sestavené menu, ale žáci musí prokázat i jazykové znalosti.

„Vařila jsem jemnou houbovou polévku, sekanou pečeni, k tomu zelí a vařený brambor. Nejhorší pro mě bylo ochutit polévku, protože nejím houby," přiznává s vařečkou v ruce Andrea Dufková, která by chtěla po prázdninách nastoupit do práce. Spíš by ale stála o práci „na place" než v kuchyni.

Pro další ze třeťaček bylo nejnáročnější zpracovat těsto na bramborové knedlíky a pak také ohlídat propečenost bůčku. Se školou se nemíní rozloučit, má zájem o další ze zdejších oborů, a to cukrařinu. Dnes musí zvládnout další část závěrečné zkoušky, a to obsluhu u stolu.

Nikola Fejfarová (snímek č. 2) nervozně podupávala před prázdnými pánvemi. Čekalo na ni flambování a servírování palačinek. „Bojím se, aby mi palačinka nechytla, až ji budu polévat rumem," říká otevřeně.

Žáci byli při závěrečných zkouškách rozděleni do tří skupin, jedna vařila, další obsluhovala u stolu, kde měla na starosti také servis vína, piva, moučníku a přípravu flambované palačinky. Třetí obhajovala slavnostní tabuli a sestavené menu. V příštím týdnu zakončí učni přehlídku znalostí ústní zkouškou.