V malém sále probíhala ve třech kategoriích soutěž ve zdobení perníku, ve velkém sále se střídaly ukázky barmanského a kuchařského umění studentů.
Do soutěže s názvem Kouzlení z perníku se mohly přihlásit všechny střední školy České republiky, které vyučují oboru cukrář nebo příbuzný obor. Vyhlášeny byly tři kategorie. V první, o nejkrásnější velikonoční kompozici, soutěžilo 11 originálně zdobených perníkových výrobků, které si účastníci přivezli už připravené.
V druhé kategorii měli soutěžící během 120 minutového limitu co nejkrásněji vyzdobit vybraný tvar perníku. Téma bylo sice volné, ale i tak vítězily jarní a velikonoční motivy. V této kategorii soutěžilo šest dívek ze čtyř škol, z toho dvě domácí reprezentantky, Pavlína Havlasová a Martina Přenosilová. V odpoledních hodinách pak pernikářské kategorie uzavřelo osmnáct nováčků, kteří si zasoutěžili ve zdobení velikonočních kraslic.
Práci všech pečlivě sledovali odborní komisaři, kteří také na závěr výtvory studentů ohodnotili a vyhlásili ty nejlepší. „Ve všech kategoriích jsme vyhlásili zlaté, stříbrné a bronzové pásmo. Naši studenti byli šikovní, ale ve zlatém pásmu se neumístil žádný," uvedla zástupkyně ředitele SŠGS Ladislava Kocourková. V první kategorii získala nejvíce bodů velikonoční kompozice studentky ze Střední školy potravinářské ve Smiřicích. V soutěži na volné téma pak zvítězila Aneta Šteflová ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Třešti. Novopacké malířky se umístily ve stříbrném a v bronzovém pásmu.
Kromě kouzlení z perníku ukázali během gastronomického dne své umění i budoucí barmani. „Soutěžilo se v přípravě takzvaného fancy koktejlu, tedy koktejlu namíchaného podle vlastní fantazie. Na jeho vytvoření měli soutěžící sedm minut," vysvětlil učitel odborných předmětů Petr Kozák.
Doprovodný program zajímavého dne byl postaven na představení jednotlivých oborů novopacké Střední školy gastronomie a služeb a zajistili ho její studenti. Potěšil blok s módní přehlídkou i představení moderních trendů v cukrářské výrobě. Veřejnost se mohla zblízka podívat, jak se modelují postavičky z mandlového těsta nebo dohotovují muffiny. Největší ohlas ale vzbudila ukázka flambování masa, kterou provedlo smíšené duo z oboru kuchař – číšník, a dekantace červeného vína. Kouzlení z perníku a gastronomický den proběhly za živého zájmu veřejnosti.