Ještě v době, než se obyvatelstvo plně ponoří do vánočního shonu, se svátky klidu a míru promítnou do osnov kopidlenské zahradnické školy. Prakticky každý, kdo má ruce a nohy zde totiž chystá vánoční dekorace. „Na Vánocích se u nás začíná pracovat v polovině října.

V tento čas se vrhneme na dekorace ze sušených plodů a sušin," říká kopidlenská učitelka floristiky Hana Hladíková s tím, že s „živými" dary přírody se ruce kopidlenských učitelů a žáků seznámí přibližně dva týdny před adventem, kdy se začíná pracovat s chvojím a na učebních stolech se objeví korpusy adventních věnců. Těch žáci všech ročníků vyrobí kolem tří stovek. Vyrobené věnce posléze putují na prodejní výstavy.

Například do Mladé Boleslavy, Lázní Bělohradu, Sobotky. Dolního Bousova nebo do Jičína na tradiční Valdickou vánoční bránu. „Věnců, které nám projdou rukama, je opravdu hodně. Já mám však oproti jiným kolegyním tu výhodu, že si od nich odpočinu v jiných hodinách," říká Hana Hladíková a s úsměvem dodává, že některé její spolupracovnice takovou kliku nemají.

„Jedna má kolegyně se už smála, že když doma sedne k televizi, tak že ji ruce stále zdobí," říká na závěr učitelka a mizí zpět mezi studenty a kupou adventních věnců.