Město se proto již před lety rozhodlo investorům vyjít vstříc a na mapě je tak zakreslena průmyslová zóna. Ta bohužel stále připomíná dobu, kdy staří kartografové neprobádaná území označovali slovním spojením Hic sunt leones.

Kdo zaplní 
bílá místa?
Nad prázdnotou průmyslové zóny si posteskla i kopidlenská starostka Hana Masáková. „To je opravdu problém, který nás trápí. Firmy v ní nejsou a lidé tak nemají ve městě prakticky žádnou pracovní příležitost a za prací musejí mnozí dojíždět do okolních měst," uvedla starostka, kterou mrzí i to, že prázdnotou zeje i místní cukrovar.

„Když jej před lety koupila společnost s úmyslem vystavět zde mlýn, mysleli jsme si, že je to krok ku prospěchu města. Ten by v ideálním případě mohl zaměstnat stovku zdejších lidí. To však zatím nedopadlo," dodala první žena kopidlenské radnice. Podle ní teď město přemýšlí nad tím, jak podnikům a podnikatelům zdejší prostory ještě více přiblížit.

Stávající snahy, kdy město plochy nabízelo přes klasickou inzerci na svých stránkách, či přes CzechInvest, tedy agenturu pro podporu podnikání a investic, zatím přišly vniveč.

„S CzechInvestem spolupracujeme. Když je nějaká poptávka, tak nám ji agentura pošle. Zakopaný pes je však, tak jako i v jiných městech, v nevykoupených pozemcích či sítích," informovala Deník kopidlenská starostka. Město tak dále hledá potenciální uchazeče a zaměstnavatele zdejších lidí.

„Mluvili jsme o tom nesčetněkrát na jednání rady města a výstup je takový, že se teď pokusíme oslovit firmy sami," uvedla kopidlenská starostka.
Podle ní připadá v úvahu například mladoboleslavská škodovka, která má v jičínském okolí zastoupení i v padesát kilometrů vzdáleném Vrchlabí.

Město bude jednat na vlastní pěst
Jičínský region by tak mohl tyto dva závody spojit pomyslnou přímkou.
„Tento podnik rozhodně oslovíme. Myslím, že by to byl dobrý partner a některým zdejším lidem by to usnadnilo i cestování. Právě do škodovky totiž mnoho lidí z Kopidlna dojíždí," uvedla starostka s tím, že v následujících týdnech sestaví rada znění dopisu, který by putoval nejenom do škodovky, ale i k dalším potenciálním investorům.