Jediné, co je s těmi typickými spojuje, je červená bambule místo nosu a neuvěřitelný smysl pro humor, kterým rozesmějí i největšího mrzouta. 
 Včera dopoledne zavítali i do denního stacionáře Kamarád.

Přinesli s sebou dobrou náladu a svým smíchem okamžitě nakazili nejen klienty zařízení, ale také všechny přítomné včetně ředitele Jiřího Jílka, jenž si návštěvu velmi pochvaloval.

„Oni jsou perfektní. U nás ve stacionáři jsou lidé, kteří se moc rádi baví. Bylo úžasné je sledovat. To jak se zapojili a jak byli vtaženi do děje, je něco naprosto úžasného. I klientka, která běžně nekomunikuje, se usmála a dokonce si s klauny povídala. Jsem neuvěřitelně vděčný, že jsme klauny mohli poznat, a doufám, že u nás nebyli naposledy," říká s nadšením Jílek.

Zdravotní klauni letos oslavili už patnáct let svého působení v České republice.

Zdravotní klauni se za dobu patnácti let svého působení stali velmi oblíbenými a v programuje působí už osmdesát šest klaunů, kteří pravidelně navštěvují celkem šedesát čtyři nemocnic a sedm domovů pro seniory po celé republice. „Program má přísná pravidla. Návštěvy v zařízeních jsou vždy pevně domluveny. Třeba i na rok dopředu," vysvětluje tisková mluvčí Zdravotního klauna Kateřina Procházková a pokračuje: „Ve stacionáři Kamarád jsme poprvé. Je to speciální návštěva v rámci festivalu pohádky. Potkat nás ale můžete na Valdštejnově náměstí, kde klauni mají svou „klaunskou ordinaci" Takže, pokud vás něco trápí nebo máte špatný den, určitě se u nich zastavte," zve Procházková.

I my ze své vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že tato léčba funguje a z „ambulance" budete odcházet s úsměvem a dobrou náladou.

ŠAPITÓ PLNÉ ŽONGLÉRŮ

Pokud vám dávka humoru od zdravotních klaunů nebude stačit, můžete zamířit i do šapitó, kde si vyzkoušíte různé druhy žonglování a určitě si při této aktivitě užijete spousty legrace. „Návštěvníkům ukážeme a možná je i trochu naučíme některé žonglérské techniky. Zažonglovat si můžete s míčky, hůlkami nebo ponožkami plněnými speciálním materiálem, čemuž se říká Poi," láká zájemce o tento netradiční sport Štěpánka Kryspínová, členka hradecké žonglérské skupiny OOPS, a dodává, že při žonglování se toho naučíte mnohem více.

„Je to kontaktní sport, takže poznáte nové přátele. Můžete se také naučit více se soustředit a mít větší trpělivost. Žonglování navíc rozvíjí motoriku a je to velmi kreativní zábava, při které můžete i tak trochu experimentovat," vyjmenovává jen některé výhody této aktivity Kryspínová a dodává, že na pozitivní vliv žonglování míčků byla dokonce zpracována studie, jenž prokázala, že během tohoto sportu dochází k propojení obou mozkových hemisfér.

„Je úžasné pozorovat, jak to některé děti chytne. Někdo uteče hned a jiný tu vydrží třeba i půl hodiny a vyzkouší všechny možné alternativy. Ale jsou i tací, které okamžitě chytne třeba žonglování s ponožkami a toho se pak drží. Je to opravdu dost individuální," přibližuje Kryspínová. Pokud vás žonglování neoslovuje, můžete zavítat do zámeckého parku, kde jsou pro malé návštěvníky nachystány další cirkusové aktivity jako například chůze na chůdách či lanová dráha.