Původně se o lokalitu ucházeli tři zájemci, finálním klientem je společnost Kaufland, která městu předložila i návrh smlouvy, který se několikrát upravoval.

„Domluvili jsem se na konkrétních podmínkách s tím, že smlouva je připravena, odsouhlasena zastupitelstvem a před podpisem," informoval Jičínský deník místostarosta města Pavel Bouchner.

Stavba marketu je podmíněna ze strany města především výstavbou kruhové křižovatky na komunikaci I/16 ulic Pražská, V Aleji a U Studénky.
Dále úpravou chodníků ulice V Aleji, před ZPA a pěšinky do ulice Svobody, zpevněním plochy mezi garážemi, kudy povede vjezd pro zásobování marketu. Investor se také zavázal k vybudování retenční nádrže s trojnásobnou kapacitou zastavěné plochy. Dostát musí i požadavku zachování dvaceti procent zelených ploch z celkové zastavěné plochy. Tu má zájem ještě rozšířit o pozemek pod bývalou jídelnou ZPA a pozemky na místě současného autobazaru.
Samotný jednopodlažní obchodní dům bude zapuštěn do země. Vybaven bude parkovací plochou pro 149 míst a dalších padesát je určenou pro retailový (drobný) obchod, který bude stát v sousedství Kauflandu. 

„Jsme před podpisem kupní smlouvy, investor pak musí připravit projekt k územnímu a stavebnímu řízení. Ve finále stavba nebude zkolaudována dřív, než bude dokončen kruhový objezd," upozorňuje Pavel Bouchner.

Firma také musí garantovat nejen dvacet procent zazelenění celkové plochy, ale i vytvoření zeleného pruhu směrem k zahrádkám u obytných domů v ulici Svobody. Město si také dalo do podmínek předložit konečnou verzi studie.

Prodejní cena je stanovena na tisíc korun za metr čtvereční plus případná daň. Kupující je pak povinen po podpisu smlouvy do osmi měsíců předložit dokumentaci pro územní rozhodnutí a kopii stavebního povolení.

„Samozřejmě, když se vyskytnou objektivní příčiny, jsme připraveni reagovat. V případě neplnění podmínek má město možnost ustoupit od smlouvy," konstatuje Bouchner.

Packá radnice tak prodá 19 161 metrů čtverečních za téměř dvacet milionů korun. Na ploše vznikne obchodní dům Kaufland společně s retailovým domem, kde budou nabízet zboží vybrané prodejny, například i lékárna.

Zásobování marketu bude zajištěno z ulice Svobody, příjezd zákazníků je plánován z ulice V Aleji.
„Očekávali jsme, že na veřejném zastupitelstvu vystoupí proti stavbě marketu někteří místní obchodníci, ale objevily se jen připomínky k podloží, které je částečně z navážky. S touto ekologickou zátěží byl investor seznámen," dodává místostarosta Bouchner a zmiňuje zároveň pochybnosti zastupitele Pavla Řeháka, který se obává, že projekt se nepodaří zrealizovat kvůli nesouhlasu místních obyvatel a vlastníků okolních nemovitostí jak tomu už bylo v minulosti.

V Nové Pace tak bude nyní aktuální otázka stavby dalšího obchodního řetězce na zhruba dvou tisících metrech čtverečních, ale také stavba kruhové křižovatky, která by měla přispět k větší bezpečnosti řidičů i chodců.

Současnost
Prvním marketem, který byl vybudován v Krkonošské ulici, je Penny market.
Další obchodní řetězec vyrostl před železničním viaduktem současně s novou kruhovou křižovatkou. Jedná se o market Lidl, u kterého bude v letošním roce vybudován i nový bezpečný přechod pro chodce.