Deset tisíc korun přijal primář Oddělení klinické a radiační onkologie Jiří Förster. Příspěvek bude použit na nákup vážícího křesla. Po oficiálním předání následovalo krátké posezení a diskuse o současné politické situaci. ¨

TISKOVÁ ZPRÁVA

Dalších 20 000 na charitu - u Kutné Hory a v Jičíně

Přítoky - Auto sociální péče bude objíždět Kutnohorsko i díky Klasnové

Na doporučení šéfa kutnohorského klubu Věcí veřejných Tomáše Gryče dnes Kateřina Klasnová předala v Přítokách symbolický šek na 10 000 korun. Finance z jejích poslaneckých náhrad přispěly SC Domácí péče, o.p.s. na zakoupení dostatečně velkého osobního automobilu, kterým budou moci pracovníci SC objíždět své potřebné klienty. "Doufám, že mé peníze na vůz pomohou pomyslnému i skutečnému rozjezdu tohoto sociálního centra, s působností v kutnohorském okrese a okolí," uvedla po návštěvě Přítok poslankyně VV.

"Jsme zaměřeni na poskytování terénních sociálních služeb, především pečovatelských služeb a osobní asistence, s cílem umožnit osobám se zdravotním postižením, chronicky nemocným a seniorům setrvávat v prostředí domova. Dále se zaměřujeme na poskytování domácí ošetřovatelské péče o lidi, kteří byli např. propuštěni z nemocniční léčby do domácího léčení," řekla Kateřině Klasnové Patricie Daňková, která je garantem sociálních služeb a ošetřovatelské péče. Má mimo jiné zkušenosti z terénní práce jako zdravotní sestra kutnohorské záchranné služby.

S Kateřinou Klasnovou a dalším zástupcem SC Miroslavem Benešem pak probrala postavení chronicky nemocných, částečně nebo plně nesoběstačných, zdravotně postižených. Řeč byla i o problematice umírajících lidí a terénní hospicové služby. Dalším tématem rozhovoru bylo například postavení amputářů po asociální reformě Jaromíra Drábka až po situaci v klasických hospicích. "U amputářů i obecně u postavení těžce zdravotně postižených doufám, že se změní k lepšímu - právě zítra má sněmovna projednat návrh, který by stav vrátil před Drábka," uvedla Klasnová. Právě ona s Věcmi veřejnými na změnu legislativy vyvíjela velký tlak, proto je ráda, že tento zákon stihne sněmovna projednat ještě před svým rozpuštěním.

"Paní Klasnové za finanční příspěvek velmi děkujeme, opravdu není možné se za potřebnými po obcích dopravovat s veškerými pomůckami autobusem," shodli se Daňková s Benešem.
Celkem Klasnová od doby zvolení do sněmovny rozdala ze svých poslaneckých náhrad přes 900 000 korun, z toho půl milionu šlo právě do středních Čech.

Jičín - Klasnová pomohla jičínské onkologii

Primář oddělení Radiační a klinické onkologie Jiří Förster zkusil poprosit Kateřinu Klasnovou o finanční příspěvek na vážící křeslo pro své pacienty. "K mému úžasnému překvapení paní Klasnová bryskně zareagovala a potřebných deset tisíc nám skutečně poskytla," uvedl dnes při předání symbolického šeku primář. Šek spolu s ním přebírala a po oddělení provedla také vrchní sestra Ilona Jelínková.

"Prosba pana primáře mi přišla zprávou přes kontaktní formulář na mém webu. Nejprve mělo mých deset tisíc pomoci nákupu potřeb typu hygienických plen, injekčních stříkaček a podobně. Nakonec jsem ale přispěla na nákup vážícího křesla, protože právě na něj chybělo onkologii deset tisíc," uvedla Klasnová. Vrchní sestra Ilona Jelínková vysvětlila, jak moc je v onkologické léčbě důležitá nutriční péče: "Pacienti po chemoterapii ztrácejí chuť k jídlu, mění se jim chutě, proto často dochází k úbytku váhy, což bohužel zhoršuje výsledky léčby. My sledujeme váhu pacientů každý čtvrtek a vážící křeslo je důležité, protože mnozí pacienti se na běžné váze prostě neudrží."

S primářem Jiřím Försterem a vrchní sestrou Ilonou Jelínkovou strávila Klasnová přibližně půldruhé hodiny. Nejprve si prohlédla oddělení, posléze u kávy v primářské kanceláři probrali situaci ve zdravotnictví i v politice obecně. "Vzhledem k nastávajícímu rozpuštění sněmovny se dnes jednalo o jednu z mých posledních charit z poslaneckých náhrad. Jsem ráda, že jsem mohla pomoci právě v onkologické léčbě," řekla závěrem poslankyně VV.