Nakonec se i nebe ustrnulo nad jičínskou „pouští" a z nebe se snesl dlouho očekávaný déšť. A pršelo téměř tři dny. Podle meteorologů však ani v tomto případě nehrozilo, že by si zemina s přívalem vody neporadila. „I když pršelo vydatně, tak v devadesáti procentech se všechna voda stačila vsáknout. Aby hrozily povodně, musely by se přeháňky změnit v mnohem intenzivnější bouřkové přívaly," řekl královéhradecký meteorolog Tomáš Popelka. 

Z pondělí na úterý spadlo na Jičínsku 11 milimetrů srážek. Z úterka na středu pak bylo vody o třicet milimetrů více. Dobrovolní hasiči však k žádným lokálním povodním či zatopeným sklepům vyjíždět nemuseli. „O trošku se zvedla hladina řeky, ale zatím to nevypadá hrozivě. Máme však oči na stopkách," řekla Deníku starostka Nevrátic Jitka Koubková.

Podobně mluvil i její kolega vysokoveselské radnice Luboš Holman. „U nás je však specifická jílovitá půda. Na ni, i když teď trošku více pršelo, jsou stále takové praskliny, že je skrz ně vidět skoro až do Austrálie. Ty než se naplní, to by muselo pršet ještě týden. Ale i my jsme ostražití. Stále se mluví o povodních, ale zatím to není tak dramatické."