Největší z budov, která se nachází bezprostředně u aleje, dosud stojí, avšak její život se krátí. Město právě vypisuje výběrové řízení na firmu, která provede demolici.

Předpokládané náklady na její likvidaci činí 17 milionů korun. „Cena by ale mohla být podstatně nižší, a to právě díky soutěži," uvedla Magdaléna Doležalová, tisková mluvčí města.

Využití parcely
Z komplexu nakonec přežijí pouze dvě menší budovy, sousedící s nemocnicí. Ty by měly projít přestavbou a stát se sídlem okresního soudu.

„Stále se o tom diskutuje. Záleží dost na tom, zda soud na rekonstrukci získá dostatečné prostředky," pravil místostarosta Petr Hamáček (za Sdružení pro Jičín).

Opravu nutně potřebuje především vodovodní přípojka, která je v havarijním stavu. Kvůli ztrátám vody je její užívání nehospodárné. Rada nezbytnou rekonstrukci již odsouhlasila.

Budovy skladiště, které se nachází mezi dvěma stavbami, by město podle vyjádření radních také chtělo strhnout. Potíž spočívá v tom, že okresní soud tyto prostory již využívá. „Jednáme se soudem o přemístění uskladněných věcí. V úvahu zatím připadá například bývalý bytový podnik, který má město k dispozici," řekl Petr Hamáček.

Jak však město naloží s prostranstvím uvolněným po demolici? Spekuluje se, že se parcela rozprodá mezi soukromé vlastníky. Tento plán se však u některých zastupitelů setkává s nevolí. Kritici se obávají, že bude narušen architektonický ráz Čeřovky. „Zbourat, rozemlít, zasíťovat, pozemky za peníze města, včetně podnikatelských rizik, rozsekat na co nejmenší parcely a rozprodat. Ať si tam každý postaví, co chce. Máme snad v republice málo pokleslé architektury?" polemizoval zastupitel Miloš Starý (za ODS) ve svém protestním dopise.

„Mám obavu z toho, že v lokalitě vznikne hrůza jako v Alanových sadech. Jedinou správnou možností je vypsání regionální architektonické soutěže," dodal pro Jičínský deník. Město proto nyní operuje s variantou, která předpokládá vznik řadových rodinných domů v jednotném architektonickém stylu.

Původně měl o prostranství zájem soukromý investor, který chtěl vybudovat volnočasový podnik. Město však od dohody odstoupilo a rozhodlo se v demolici pokračovat samo. Její první etapa stála šest milionů korun.