O loňské rybářské sezoně jsme hovořili s Jaroslavem Štiebrem z místní organizace Českého svazu rybářů v Jičíně. Podle jeho názoru nebyl loňský rok rybářům příznivě nakloněn. „Byl velký deficit vodních srážek, vody v nádržích a rybnících bylo málo, a tím se také zhoršila její kvalita. Teplo a sucho napomohlo i velkému výskytu sinic. Ryba na tato negativa reagovala průměrným přírůstkem. Vše začalo už teplou zimou, kdy ryby nebyly v klidu, nezalehly, a tak jsme na jaře po dlouhé době zaznamenali i malý úhyn," líčí Jaroslav Štieber.

Dozvěděli jsme se, že pokud je řádná zima, ryba zaléhá do hlubší vody ke spánku. Zpomaluje se ji dýchání a nejméně tři měsíce nepřijímá stravu. Spí jako medvídě, pokud ji nevyruší bruslaři a nebo neulehne na mělčině, kde může narůstat vrstva ledu a ryba se může dusit. V zimě se ryby nepřikrmují, při mrazech jen správci rybníků vysekávají okenice v ledu kvůli světlu.

Rybáři se nyní připravují na svůj ples, který se uskuteční 24. ledna ve Valdicích. A pak na jaro. Sezona se otevře 16. března pro mimopstruhové rybníky, pro pstruhové o měsíc později. Jičínští rybáři se chtějí v letošní roce zaměřit na chov candáta.Tak Petrův zdar!