"Město se bude o lavičku teprve ucházet. Žadatelů bude letos vzhledem k dvěma výročím spjatým s Václavem Havlem mnoho a není tedy ještě jisté, jestli se Jičínu podaří se žádostí uspět. Proto je důležité vybrat důstojné umístění," uvedl mluvčí města Jan Jireš.

S nápadem ucházet se o lavičku přišel jičínský zastupitel Josef Němec. O jeho návrhu hlasovalo zastupitelstvo, Rada města i Kulturní komise a Komise pro cestovní ruch. S výběrem vhodného místa se ale pojila řada komplikací. V první řadě bylo nutné vytipovat místo v centru města, zároveň ale nesmělo kolidovat s inženýrskými sítěmi. Součástí Havlovy lavičky je totiž tradičně nově zasazená lípa. Výběrovým sítem nakonec prošla tři místa - severovýchodní roh dolní části zámeckého parku, prostor u vstupu do vrchní části parku a pěší zóna na Husově třídě před Masarykovým divadlem.

Lavička Václava Havla
Jednání o lavičce VH v Jičíně se zadrhlo na výběru místa. Rozhodne se v červenci

Občané mohou v anketě hlasovat dvěma způsoby:

1) Elektronicky. Odešlete e-mail na adresu lavicka@mujicin.cz s předmětem "Lokalita X" (místo X uveďte A, B, nebo C).

2) Anketním lístkem. Schránka i anketní lístky jsou k dispozici u podatelny MěÚ Jičín, Žižkovo náměstí 18.

Lokalita A: Dolní část zámeckého parku, severovýchodní roh

Lokalita B: U vstupu do horní části zámeckého parku

Lokalita C: Husova ulice před Masarykovým divadlem

Sběr anketních odpovědí končí 10. srpna.

Lavička Václava Havla u knihovny v Hradci Králové.
TÉMA: Jičín chce postavit lavičku Václava Havla

Lavička Václava Havla je projekt pořádaný nadací Vize 97. Právě ta má rozhodující slovo při umisťování laviček. Doposud jich je po celém světě bezmála 40. Jelikož se jedná o autorské dílo, dosahuje cena lavičky částky kolem 300 tisíc korun. "Pokud bude Jičín pro Lavičku Václava Havla vybrán, vzdá tím nejenom hold tomuto významnému státníkovi a umělci, ale zároveň se město zařadí do světově prestižní skupiny měst," doplnil Jireš.