Medailonek
Josef Cogan, 41 let, uvolněný starosta Nové Paky
politická strana – registrovaný příznivec hnutí Starostové a nezávislí (STAN)
Rodina: ženatý, tři děti Jan (11 let), Ondřej (10 let), Eva (2,5 roku)
Povolání: právník – advokát
Motto: Změň, co můžeš změnit, s ostatním se smiř. 

Při nástupu do nového zaměstnání nebo funkce máme určité představy, které se mnohdy liší od skutečnosti. Jaká byla realita po převzetí postu starosty v Nové Pace?
Představy se od skutečnosti nijak výrazně nelišily. Se situací města jsem byl poměrně slušně seznámen i jako zastupitel a člen dvou jeho výborů. Pokud jste však přímo ve funkci starosty či místostarosty a s městem vstáváte i usínáte, máte o činnostech a potřebách města přirozeně daleko větší přehled.

Co je pro vás v nové úloze nejnáročnější?
Poznávat nové lidi, jejich schopnosti a skutečné záměry, které se někdy snaží tak trochu zastřít. Velmi obtížné jsou také letité spory mezi občany, kdy strany zamrzly z „principu" na svých pozicích a nikdo nechce ustoupit ani o píď.

Co komunikace s veřejností, starosta musí být připraven i na výtky, stížnosti obyvatel?
Město musí naslouchat svým občanům, neboť každý jejich podnět či názor může přinést přidanou hodnotu. Kritika je pro město, ale zejména pro demokracii jako celek živou vodou, která nás chrání před autoritářskými tendencemi. Za jednání města nesu plnou odpovědnost a jsem připraven kdykoliv veřejně odpovědět na výtky od konkrétní osoby. Anonymní pomluvy neřeším.

S jakými předsevzetími jste vstoupil do této funkce, jaké chystáte změny?
Mým jediným cílem je dělat správné rozhodnutí. Vypadá to sice jako klišé, ale v reálu to tak jednoduché není, protože věci nejsou jen černobílé. Žádné radikální změny nechystám. Město je dlouhodobě ekonomicky velmi stabilní. Do jeho infrastruktury se od roku 2003 podařilo investovat skoro miliardu. Budeme proto nadále naplňovat jeho rozvojový plán.

Jste pro obyvatele čtyřiadvacet hodin na telefonu?
V zásadě ano, telefon mám neustále v pohotovosti. Je úlevou, že občané této možnosti nijak nezneužívají. Z postele mě v tomto období zatím ještě nikdo nevytáhl.

Jak vaši novou roli přijala rodina?
Manželka obecně není velkým fanouškem mého působení ve veřejných funkcích, ale respektuje důvěru, kterou jsme obdrželi od občanů.

Co hodnotíte v obci jako pozitivní? Jak tu dlouho žijete?
V Nové Pace žiji od narození. Kromě výjimečné okolní přírody, máme na město s toliko 9000 obyvateli poměrně rozsáhlou nabídku služeb pro kvalitní a příjemný život. Až dáme do kupy Městské kulturní středisko a Masarykovo náměstí, bude to už hlavně o průběžných opravách komunikací, to je nikdy nekončící práce.

A co vnímáte jako negativní?
Hlavním negativem pro město je absence obchvatu. Projekčně je připraven, ale zatím ho brzdí nedokončené výkupy pozemků