Radnice svolala na pondělí k úpravám parku veřejné slyšení, to však veřejnost ignorovala. Na setkání přišli tři lidé. „O tom, že se mají dělat v parku úpravy nic nevím, nevěděl jsem ani o veřejném projednávání záměru, v každém případě park omladit potřebuje," říká nám muž, s kterým se v sadech míjíme.

Prioritně radnice přistoupila ke kácení vybraných dřevin. Z parku bude odstraněno 29 stromů (průměr kmene nad 20 cm), které nahradí 27 vzrostlých listnáčů, 8 jehličnanů a 16 solitérních keřů. O tom, že park potřebuje prosvětlit a „omladit" panuje na radnici shoda.

Plán obnovy parku.

Novinkou bude odstranění hlavního schodiště u zastávky, které nahradí dvě schodiště, navazující na cestičky ke stadionu a u hřiště. Svah bude osázen a opatřen spojovací stezkou pro cyklisty, kočárky i hendikepované. V rohu u hasičské zbrojnice počítá projekt s přírodním amfiteátrem. Všechny cestičky (některé zaniknou, nahradí je nové) budou po boku zpevněny žulovou kostkou a vyplněny mlatovým štěrkem. Nově bude vybudován chodník k hasičské zbrojnici. Park bude osvětlen, nasvíceny budou také vybrané stromy, schody a pomník.

Revitalizace Jírových sadů za 6,5 milionu je spjata s rekonstrukcí ulic U Stadionu a Havlovy (7,2 mil. bez DPH), modernizací hřiště U Žáby (4 mil. bez DPH). „Nakonec jsem vyloučili soutěž tří akcí a záměr jsem sloučili do jedné zakázky. V příštím týdnu vypíšeme výběrové řízení, všechno chceme mít hotovo o prázdninách," doplňuje informace šéf investic Ladislav Stuchlík. 

Při pondělním projednávání úprav Jírových sadů se ale rozpoutala diskuze nad návrhem architekta Doubka, který doporučuje odstranit monolit s bronzovou deskou z památníku padlých a také pískovcový obelisk. Ty chce nahradit černou žulou.

Plán obnovy parku.

„Vznikl větší rozpor, tady budeme oslovovat příbuzné autorky sochy a ještě další instituce. Vše musíme znovu projednat," konstatuje místostarosta Pavel Bouchner. Jedním z rebelů, kterému se nelíbí navrhovaná opatření, je Miloslav Pour. „Ano, vnesl jsem námitky k umístění žulové desky a nového monolitu," přiznává.

A co vy? Zmodernizovali byste část památníku nebo zachovali jeho původní podobu? Pište nám své názorydo diskuse pod tímto článkiem. 

Podrobně vám úpravy zeleně v Jírových sadech přiblížíme s Miroslavem Pyciakem.