Důvodem její rekonstrukce je především nestabilita. Chybějící izolace způsobila odpadávání omítky a destrukci zdiva. V neposlední řadě dojde také k narovnání hranice pozemků. Zeď tak bude v rámci oprav posunuta o zhruba půl metru.

 „Rada města schválila, aby stavební úpravy za 665 tisíc korun bez DPH byly v režii zaměstnanců technických služeb,“ uvedla tisková mluvčí městského úřadu Magdaléna Doležalová. V případě, že řemeslníci konstrukci neposunou, nemohlo by být některé nadzákladové kamenné zdivo opraveno, neboť je součástí několika náhrobků. Bezprostředně na stávajících základech zdi jsou zakotveny dvě hrobky za zhruba 600 tisíc korun a jejich majitelé musí být před opravou o zásahu informováni.

 „Rekonstrukci zahájíme během léta a skončíme zhruba v září. Záleží pouze na počasí,“ sdělil Jičínskému deníku ředitel TS Čeněk Strašík.
 Město chce částku 600 tisíc korun převést jako příspěvek do rozpočtu TS, čímž dojde k úspoře DPH.

Ostatní náklady radnice v položce prozatím ponechá, neboť budou použity na nákup pískovce, dále na novou zeleň, která nahradí vykácené lípy podél zdi, a na případné další práce. Mimoto pracovníci TS vykáceli dřeviny v blízkosti zdi, a to kvůli jejímu strhnutí. Nové stromy, opět lípy, vysadí po dokončení stavebních úprav.