Za okny se objevily truhlíky s prvními semínky a na první plodiny už čekají i skleníky a pařeniště.

Za kolik letos pořídíte sadbu nebo zmíněná semena? Dotázali jsme se na několika místech v regionu.

V zahradnictví Josefa Vávry na Novém Městě semena zeleniny neprodávají, ale pro své zákazníky chystají sazenice salátu, kedluben, kapusty, zelí, celeru, postupně přibudou papriky, rajčata a okurky. První mladé rostliny začnou prodávat přibližně za 14 dní, ceny se pohybují kolem 3 Kč za kus, oproti loňsku dojde k navýšení pouze o DPH. Výsevný substrát o objemu 10 litrů zde pořídíte za 45 Kč, 20litrový za 75 Kč, zahradnický substrát je k mání za 35 Kč 10litrové balení a 55 Kč za dvojnásobné, 50litrový substrát vyjde na 110 Kč, 75litrový na 145 Kč.

Samostatně hospodařící rolník Jiří Kubela z Vitiněvsi nám potvrdil, že má přichystanou jarní sadbu zeleniny: salát, kedlubny, květák – vše po dvou korunách. Sazenice si můžete zakoupit v zahradnictví ve Vitiněvsi nebo v pátek a v sobotu na jičínském trhu. Kompletní nabídku zeleniny i květin chystá na květen. Cibuli sazečku ani hnojivo neprodává.

Ve staropackém zahradnictví nám Jana Dočekalová sdělila, že sáčky se semeny mrkve se pohybují v relaci 10 nebo 12 Kč, stejně tak ředkvičky, semena kořenové petržele si můžete zakoupit za 8 Kč, jedno kilo cibule sazečky pořídíte za 50 Kč. Sazenice salátu, kedluben, květáku prodávají za 2,50 Kč, na květen chystají papriky a rajčata – po 10 Kč a různé druhy okurek (nakladačky, salátovky, hadovky). Desetilitrový substrát pořídíte za cenu 40 Kč, 20litrový za 60 Kč a 75litrový za 140 Kč.