Vedle sladkostí hospodyňky zvažují, co na svátky uvařit.

 Naďa Kalvachová, se kterou jsme se potkali v prodejně Masokombinátu Jičín na Valdštejnově náměstí, nám prozradila: „Na Velikonoce si určitě dopřáváme kvalitnější a zdravější jídlo, takže zrovna nakupuji telecí.“

 Prodavačka za pultem Marta Voldánová nám potvrzuje: „Na svátky zákazníci požadují především maso na řízky, kotlety, kýtu, ale nakupují i kuřecí prsa. Na odbyt jdou speciality jako telecí a jehněčí maso. Do velikonoční nádivky je žádaný uzený bůček i krkovička.“

 Příjemné, téměř letní venkovní teploty nás lákají k posezení u ohně a grilování. Jaká je nabídka tady, na to jsme se zeptali obchodního šéfa Vladimíra Jodase. „Opět zahajujeme výrobu produktů na grilování. A to zejména grilovacích a norimberských klobás, kterých od dubna do září měsíčně vyexpedujeme zhruba 1 tunu. Samozřejmě celoročně produkujeme i řadu ostatních klobás – Medvědí, Šunkovou, Ostravskou ad.

 Nejžádanější pochoutkou pro čas grilování je bezesporu šunka od kosti - celá uzená vepřová kýta s kostí. Té v letních měsících vyrobíme 6 - 8 tun měsíčně, a stále její produkci navyšujeme. Náročnost zákazníků i přes doznívající krizi stoupá a poptávka je i po uzeném selátku. Nabízíme také vepřové koleno uzené nebo v syrové úpravě.“

 Vladimír Jodas dodává, že stálicí na trhu jsou Jičínské silné párky a velmi oblíbené Jičínské jemné špekáčky, pro letošní sezónu ručně vázané provázkem.

 Jejich prodej odhaduje minimálně na 5 tun měsíčně. Zmíněné výrobky nabízejí nejen podnikové prodejny v Jičíně, v Semilech a Hořicích, ale jsou ke koupi u celé řady nezávislých obchodníků, řezníků, Jednot a dalších prodejen.