Většinou měst se rozvinula tradiční rybí vůně, nezaměnitelný pach signalizující, že Vánoce jsou tady. K nim patří i klasický pultový prodej ryb. K mání jsou šupináči nebo lysci, bahňáci nebo třeba pětikiloví macci. Zájem je ale největší o kapry do tří kil, kteří nejsou příliš cítit typickou kaprovinou.

Ne všichni však při zahlédnutí kádě s mrskajícími se kapry propadají radosti. Rok co rok vyhlašuje organizace Svoboda zvířat akci, která by se dala shrnout dvěma slovy: „Nekupujte vánoční kapry“. Co ochranářům na tradiční sváteční pochoutce vadí nejvíce?

Kapří utrpení podle nich trvá již od samotného výlovu. Dalším problémem je samotná doprava do sádek. Ryba je často poraněna, stresována a vyčerpána. Mučení kapra pokračuje během prodeje: Mačká se v přeplněné kádi s nedostatkem kyslíku a pomalu se dusí. Stává se, že prodejci kaprů často vůbec nic nevědí a kapra třeba zaživa zbavují šupin nebo jim vymačkávají jikry. Kapitola sama pro sebe je neodborné zabíjení. K vidění tak může být řezání kapří hlavy zaživa bez omráčení, drhnutí těla o přibité pivní zátky nebo nelidské vykrvování zkrz žílu poblíž ocasu.