Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi obvyklé patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, typickým kořením skořice.Vánoční cukroví představuje tradici sahající až do šestnáctého století.

Nejedná se však o křesťanský zvyk, ale pohanskou tradici, která přetrvala dodnes. Vánoční cukroví pečeme rádi nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Každý si však pochutnává na jiných pamlscích. Dříve však lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání. Vánoční cukroví mělo tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvířectvo před temnými silami.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů. Cukroví prý mělo neuvěřitelnou moc, a proto se k němu tak lidé chovali. Z těsta se tvarovaly kuličky a kolečka, tvořítky se vykrajovala zvířata. Kolečko přitom o Vánocích symbolizuje slunce a měli byste jej mít nejen na vánočním cukroví. Vykrájená zvířátka představovala dobytek z chléva. Toto vánoční cukroví se pak věšelo na stavení i do chlévů a zdobily se jím i ovocné stromy, aby se drželo domu štěstí, zvířata prospívala a ovoce se rodilo.

Když se vánoční cukroví rozdalo, nezapomnělo se u toho ani na příbuzné, svůj příděl dostala i chasa. Dřívější vánoční cukroví s tím současným, nám všeobecně známým, má pramálo společného. Kdysi lidé totiž neměli na rozhazování a bílá mouka a cukr představovaly vzácnost. První vánoční cukroví bylo tedy ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu. Děti milovaly speciálně vyráběné karamelky a pak sladké hračky vytvářené z ovoce.