1) Bábovku lehčeji vyklopíme – bábovku vyndáme z trouby a necháme ji chvíli stát na utěrce navlhčené ve studené vodě. Obtížím s vyklopením se vyhneme, když formu po vytření tukem postavíme na chvilku do ledničky a pak teprve vysypeme moukou nebo strouhankou. Ztuhlý tuk se poté nepromísí s posypáním a forma nebude tak lepivá.

2) Chceme-li, aby krásně vypadala, formu dobře vymastíme a vysypeme cukrem nebo rozemletými lískovými oříšky. Bábovka se nepřichytí, a hlavně se z formy snadno vyklopí a kůrčička bude voňavá a nádherně křupavá.

3) Aby bábovka vydržela vláčná a měkká, je nutno ji vložit do krabice, a to nejdůležitější, přidáme k ní pár kousků rozkrojeného jablka.
4) Jak nejlépe krájet dort – dorty zvláště bohatě zdobené se krájí lépe, když krájecí nůž předem namočíme do horké vody a mírně jím pohybujeme. Tak nenarušíme ani polevu dortu.
5) Jak naložit se ztvrdlým vánočním cukrovím? Ztvrdlé cukroví vložíme do uzaviratelné nádoby spolu s oloupaným jablkem. Postačí den a cukroví bude opět jako čerstvé.

6) Uchování vánočního cukroví:
• nejlépe uchováme v porcelánových, kameninových nádobách
• nebo ve skleněných uzavíratelných nádobách
• můžeme využít i papírové dortové krabice, do nichž jsme vložili alobal. Střídáme pak vždy vrstvu cukroví, alobal, a krabici uzavřeme papírovým víkem. Nemusíte se obávat – více vrstev pečiva nad sebou nevadí.

7) Jak nepřipálit koláč z litého těsta? Plech vyložíme alobalem nebo papírem na pečení, který potřeme tukem a teprve pak na něj nalijeme těsto. A co je také důležité, ušetříme si tím i pracné mytí plechu. Tento způsob můžeme použít i při pečení jiného pečiva.
8) Tvarohový koláč s kůrkou – tvarohový koláč bude mít zlatou kůrčičku, když ho na 10 minut před dopečením pokropíme směsí vlažného mléka a cukru.

9) Jak mohou být starší koláče jako čerstvé? Stačí je potřít vlažným mlékem a nebo smetanou a poté vložit na 3 minuty do vyhřáté trouby.
10) A nakonec něco o perníčkách. Perníčky čerstvě napečené vydrží déle v uzavřené dóze, případně ve sklenici s víčkem, a přidejte k nim čerstvý pomeranč. Perníčky dosáhnou lesku, jakmile je po vyjmutí z trouby tence potřeme celým rozšlehaným vejcem. Opravdu se pak budou nádherně lesknout.
Příště moudra o čaji, kávě, alkoholu.⋌ Bedřich Doležal