Dalších 15 dobrých rad do kuchyně.
1) Formičky s fantazií – vykrajovacími formičkami na vánoční cukroví můžeme vykrajovat srdíčka i jiné tvary ze salámu, střídy chleba nebo veky a zdobit jimi například obložené chlebíčky.
2) A když už v prvém bodě byla řeč o chlebíčcích, tak jak nejlépe vydrží déle a budou jak se říká stálé? Položíme na ně salátový list, zabalíme je do alobalu a nebo také do mikrotenové fólie a dáme do lednice.

3) Jablečné slupky – Staré přísloví praví: Každý den sněz jedno jablko a budeš zdráv jako ryba. Slupky z jablek proto nevykrajujeme a vyrobíme z nich znamenitý nápoj. Povaříme je (sušené slupky vaříme déle) a přidáme k nim kousek skořice a hřebíček. Pak odvar odstraníme, přecedíme a necháme vychladit. Chutný nápoj je velmi vhodný pro děti po štědrovečerní večeři.
4) Solnička chce také své – kořenky na pepř a sůl nebudou mít ucpané dírky od zvlhlého koření, když do kořenky na pepř vložíme jedno zrnko hrachu a do slánky několik zrníček rýže.

5) Jak docílit u piva velkou pěnu? Sklenice určené na pivo umyjeme ve slabém solném roztoku. Pivečko, které do nich pak nalijeme, bude mít nádhernou pěnu.
6) Podle našich babiček je na mouchy ocet, stačí pár kapek octa na plotně nebo na ocelové desce plynového hořáku, které je spolehlivě vyženou z kuchyně.
7) Co s kalným octem? Pokud se nám zakalil ocet a nemáme jiný, přidáme do jednoho litru octa asi 2 lžíce čerstvého mléka, dobře protřepeme a necháme odležet. Pak ocet můžeme bez obav použít.

8) Kečup do poslední kapky – obyčejné brčko ponoříme až na spodek láhve se zbytkem kečupu a lehce do něj foukneme. Tak se na dno dostane vzduch a zbytky vyklepeme ven mnohem snadněji.
9) Sklenice už nepraskne – před plněním sklenice horkou tekutinou v ní ponecháme kovovou, ovšem nejlépe nerezavou lžičku, nebo je postavíme na navlhčenou utěrku, přeloženou na polovinu.

10) Jak lehce otevřít zavařovačky – Víčka skleněných zavařovacích sklenic se zavařeninami, kečupy, kompoty a podobně nejdou někdy otevřít. Ponoříme proto skleničky i s víčkem do horké vody a již po několika vteřinách víčkem snadno otočíme. Někdy ale stačí uzávěr nahřát po proudem teplé vody.
11) Cenovky snadno odstraníme – nálepku potřeme čistým vepřovým sádlem a necháme ho působit několik minut. Když se papír promastí, cenovku lehce odlepíme.

12) Něco o mrazničce. Abychom zpomalili tvorbu námrazy a šetřili elektrickou energii, vytřeme prostory mrazničky glycerinem.
13) Mandlové lupínky, které používáme na vánoční dorty, správněji k jejich zdobení a nejsou-li po ruce, můžeme nahradit praženými ovesnými vločkami.
14) Pet láhve jako formičky – plastové láhve od limonád mohou posloužit při přípravě pudinků, dezertů, pokrmů s aspikem a nebo také želatinou. Ve výši asi 10 cm ode dna plastovou láhev ostrým nožem odřízneme, okraj dna zarovnáme hrubším smirkem, pečlivě vymyjeme a použijeme jako formičku. Plast neztratí tvar a dá se plnit i horkou hmotou, navíc se z něj pochoutky velmi dobře vyklápějí.

15) Že nemůže být stará vánočka žádnou pochoutkou? Opak je pravdou. Starší vánočku nakrájíme na plátky, potřeme slabou vrstvou másla, opečeme v troubě a obalíme ve vanilkovém cukru. A věřte, chutná výborně.
Že pivečko chutná nejenom našim dědečkům, ale i babičkám, dokazuje snímek pořízený při příležitosti jarmarku na Dlaskově statku u Turnova. Jak docílíte jeho dobrou pěnu, najdete v našem seriálu (bod 5).

Příště: Bábovky, dorty, cukroví, koláče, perníčky, zkrátka a dobře několik dobrých rad o těchto pochoutkách.⋌ Bedřich Doležal