Dnes si uvaříme povidlovou omáčku s uzeným masem.

Tradice
Se slivovačkou se setkáme v tradičních kuchyních všech regionů, kde zrály švestky, ale i tam, kde se slívy nepěstovaly. Dřív byla mnohem oblíbenější, protože kombinace uzeného masa a sladké omáčky začala ustupovat teprve ve druhé polovině dvacátého století ve prospěch omáček slaných.

Recept
½ litru vody, 5 lžic švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, kousek celé skořice, 3 utlučené hřebíčky, šálek sladké smetany, hrst spařených rozinek, 4 lžíce mandlových nudliček, cukr, uzené maso.

Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme povidla, rozmícháme je, vmícháme perník a koření, smetanu, mandle a rozinky a za stálého míchání přivedeme k varu.

Necháme probublávat, podle chuti přisladíme a pak necháme v teple chvíli odstát.
Podáváme s uzenou rolkou a bramborovými špalíky. Doba přípravy je zhruba třicet minut.