Ten se narodil  v roce  1592 v Nivnici u Uherského Brodu. Je uznáván jako významný český spisovatel, humanista, filozof, teolog a zakladatel moderní pedagogiky. Byl posledním biskupem Jednoty bratrské a politický mluvčí české protikatolické emigrace. Studoval na německých protestantských univerzitách (Herborn, Heidelberg), později učil v Přerově a byl duchovním správcem ve Fulneku.

Po bitvě na Bílé hoře (1620) se musel skrývat, r.1628 opustil vlast a usadil se v polském středisku Jednoty bratrské v Lešně. Podnikl několik cest do Anglie, Švédska a Uher, kde uplatňoval své pokrokové pedagogické názory (proto je nazýván učitelem národů). V Lešně setrval do požáru v r.1656, při kterém mu shořely materiály k velkému slovníku českého jazyka.

Poslední léta trávil v Amsterodamu, pohřben je v Naardenu. 28. března školy často také pořádají různé akce věnované Komenského životu a tvorbě. Ministerstvo školství tento den uděluje Plakety Jana Ámose Komenského pro nejlepší učitele. V Jičíně se pedagogové sešli v Masarykově divadle, kde byli oceněni někteří pracovníci ve školství.