Malá města a obce si z daňového koláče ukousnou mnohem větší sousto. Vládou a parlamentem projde novela zákona o rozpočtovém určení daní. Ta posílí příjmy obcí na úkor čtyř největších měst. Novela rozpočtového určení daní přidělí obcím o dvanáct miliard více než nyní.

Názory některých starostů
„Myslím si, že to bude mít pro město úžasný dopad. Hořice by díky tomu získaly zhruba osmnáct milionů navíc. Ty bychom investovali do potřebných věcí, například do oprav chodníků. Nemuseli bychom čekat na vypsání dotačních titulů, jako tomu bylo dosud," uvedl starosta Hořic Ivan Doležal.

„Je to samozřejmě velký úspěch pro všechny obce, které byly na úkor čtyř velkých měst podfinancovány. Další výhodou je, že samy budou rozhodovat, kam peníze dají a co za ně vybudují. Nebudou muset žebrat o různé dotace, na kterých se živí spousta úředníků a firem. Povede to také ke snížení korupce," domnívá se starosta Miletína Miroslav Nosek.

Starostka Kopidlna Hana Masáková je také spokojená s tím, že došlo ke schválení dlouho připravovaného a diskutovaného přerozdělení daní, jelikož Kopidlno je jedním z mnoha měst, kterým tato změna přinese navýšení rozpočtu.