Kotrč kadeřavý a z něho dršťková polévka
Suroviny – Kotrč kadeřavý a z něho dršťková polévka – zlatá medaile
Suroviny – 350 g této houby a nebo celý trs.
1 l vody, 2 lžíce (polévkové) tuku na smažení zeleniny, 2 polévkové lžíce másla, 1 mrkev, 1 menší petržel, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, sladká mletá paprika, petrželka.

Kotrče důkladně očistíme pod tekoucí vodou. Očištěný kotrč vložíme do hrnce s jedním litrem vody a vaříme doměkka. Potom houby vyndáme a necháme vychladnout. Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a osmažíme ji na tuku. Zaprášíme moukou a osmažíme dozlatova. Podlijeme vývarem z kotrče, přidáme nakrájenou houbu, sůl, trošku mletého pepře, majoránkou a přivedeme k varu. Lžičku mleté papriky rozmícháme a mírně opražíme na másle. Pak ji vlijeme do hotové polévky. Při podávání zdobíme jemně nasekanou petrželkou a můžeme dochutit několika kapkami octa nebo citronu.

Houbová omáčka zastudena
Suroviny – 300 g jedlých holubinek, 200 g másla, 40 g mouky, 1,5 dl smetany, 1 lžíce (polévková mléka), 1 žloutek, 1 dl octa.
Drobně rozkrájené holubinky vaříme ve směsi vody a octa. Na ¾ litru vody dáme 1 dl octa. Uvařené houby pak scedíme. Světlou jíšku zhotovenou z másla a mouky zředíme vývarem a smetanou a důkladně rozšleháme, přidáme vařené holubinky a ještě 10 minut povaříme. Nakonec vmícháme v mléce rozkvedlaný žloutek a lžičku hořčice. Omáčka se sice může podávat teplá s knedlíky nebo brambory, ale věřte a nebo nevěřte, ovšem pak ji ochutnejte studenou s hovězím masem a dáte mně za pravdu. Je to prostě mňam, mňam.

Vepřové na hříbkách
Suroviny: 1 konzerva vepřového masa, 100 g hřibů, cibule, 1 lžíce (polévková) hladké mouky, polévka z kostí (postačí též vývar z 1 kostky masoxu), kmín, pepř, máslo.
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme špetku tlučeného kmínu, pepře, zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme trochou polévky z kostí, povaříme a pak vmícháme drobně pokrájené, na másle podušené hřiby. Dobrá rada – v zimě můžeme použít i sušené nebo zavařené houby. Nakonec přidáme do šťávy prohřáté vepřové mase z konzervy.

Houbový guláš s rajčaty a paprikou
Suroviny – 500 g čerstvých hub, 2 větší cibule, 50 g sádla, 4 rajčata, 1 červená paprika, 3 lžíce hladké mouky, sůl.
Na sádle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, rajčata, rozkrájená na kousky a na nudličky, pokrájenou papriku. Cibulku restujeme a přidáme očištěné houby, které rozkrájíme na větší kousky. Podléváme vodou a dusíme. Změklou směs zaprášíme hladkou moukou, necháme chvilku osmahnout a poté podlijeme vodou, osolíme a necháme povařit.
⋌Pokračování příští týden