Žampionová polévka
Suroviny – 1 l vody, 150 g žampiónů (nebo 10 g sušených – máte-li z loňské úrody), 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl, 1 masox.
Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Houby nakrájíme na tenké plátky, zalijeme je vodou, přidáme masox a necháme asi půlhodinku vařit. Před podáváním rozkvedláme do polévky vejce a podle potřeby osolíme, dochutíme utřeným česnekem, pepřem a drobně posekanou pažitkou.

Hříbková polévka
Suroviny – 200 g hříbků, 50 g nudlí, 30 g másla, kmín, petrželka, sůl.
Hřiby nakrájíme na menší plátky a dáme je vařit posypané kmínem a sekanou petrželkou do mírně osolené vody. Když houby dostatečně změknou, zavaříme nudle, které ovšem předtím propláchneme vodou. Těsně před podáváním rozpustíme v polévce máslo a podle chuti osolíme. Tato polévka je zvláště pro svoji jednoduchost oblíbená chataři.

Houbová zelňačka
Suroviny – 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička (kávová) mleté papriky (pálivé), 300 až 400 g kysaného zelí, víc ho nedávejte! , sůl, kmín, hrst sušených hub (1 polévková lžíce), 1 čabajská klobása, půl šálku smetany.
Na rozehřátém sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a pálivou mletou papriku, krátce osmahneme a za stálého míchání zředíme, nejlépe vývarem a nebo i vodou. Přidáme kysané zelí, sušené houby, osolíme, ochutíme drceným kmínem a vaříme. A teď důležitá rada! Před koncem povaříme v polévce klobásu, vyjmeme a nakrájíme na plátky. Polévku zjemníme smetanou. Na talíř dáme porci klobásy a přelijeme polévkou.

Staročeská kulajda
Suroviny - 250 g hub, 500 g brambor, sůl, kmín, 1 cibule, ¼ l kysané smetany, 1 polévková lžíce hladké mouky, 2 vejce, ocet, kopr.
Rozkrájené houby povaříme ve vodě s bramborami pokrájenými na kostky. Přidáme kmín a nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou s rozmíchanou moukou, chvíli povaříme, přidáme rozšlehané vejce, opět chvíli povaříme, osolíme a okyselíme. Jednotlivé porce kulajdy posypeme nasekaným koprem.
⋌Pokračování příští týden