Z Cestovní kanceláře Czech Paradise radí a doporučuje Renata Svobodová.


Změny v dokladech

První díl zaměříme na změny v cestovních dokladech.Od 27. června 2012 včetně musí mít každý cestující svůj vlastní cestovní pas, tedy i děti a také infanti neboli děti, které cestují bez nároku na lůžko a sedadlo. CK se snaží klienty informovat a případné žádosti o bezplatná storna z důvodu chybějícího platného cestovního dokladu nebudou akceptovat. Také doporučuji ověřit, zda kromě platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce), pokud dítě cestuje v doprovodu jiné osoby.

Nedílnou součástí cestování je i dostatečné cestovní pojištění. Dnes si můžete vybrat z mnoha pojišťoven a většinou vám cestovní pojištění nabídnou i v cestovních kancelářích a agenturách. Za komplexní pojištění na týden zaplatíte v průměru 200 korun, ale za ošetření zlomeniny, která je velmi častým případem, zaplatíte desetitisíce korun. Na co se ptát před uzavřením pojištění? V jaké výši je pokrytí léčebných výloh a úrazového pojištění. Je dobré mít také uzavřeno pojištění za zavinění škody na zdraví nebo majetku, kde plnění bývají velmi vysoká. Výhodný bývá balíček pojištění, který zahrnuje i další krytí na cestách a též pojištění storna zájezdu. Co to znamená?


Pojištění


Pokud jste připojištěni na storno zájezdu, můžete ze zdravotních důvodů písemně odstoupit od smlouvy a po doložení patřičných důvodů pojišťovna vyplácí většinou 80% ceny zájezdu. Pokud toto pojištění nemáte, pročtěte si všeobecné podmínky cestovní kanceláře, od níž zájezd objednáváte, které stanovují možnosti odstoupení od smlouvy. Většina z nich počítá kolem 45. dne před odjezdem při odstoupení poplatek 10% ceny zájezdu a dále je to odstupňováno. Přibližně týden před odjezdem je to 100%. Cestovní pojištění bývá také u platebních karet, kde doporučuji zkontrolovat výše krytí a zda je vůbec sjednáno. U platebních karet nebývá pojištění storna zájezdu.

Budu ráda za vaše náměty co vás zajímá, co před cestou řešíte, s čím potřebujete poradit. Pište na adresu: info@czech-paradise.cz