Fofr guláš
Suroviny – 500 g čerstvých hub, 100 g cibule, 50 g sádla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, špetka sladké papriky.

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a sladkou papriku. Po chvilce přidáme očištěné, na větší kousky nakrájené houby a necháme dusit za občasného podlévání vodou. Změklé houby zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, znovu podlijeme a necháme povařit. Dochutíme solí.
Hlíva ústřičná – také z ní výborný rychlý guláš

Guláš z hlívy ústřičné
800 g hlívy ústřičné, 1 středně velká cibule, 4 zelené papriky, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce oleje, kmín, sůl.
Nejdříve se dusí cibule nakrájená na větší kostičky, dozlatova ji osmažíte na oleji, přidáte sladkou papriku a necháte zpěnit. Potom přidáte očištěné, na větší kousky nakrájené houby a zelené papriky. Osolíte, přisypete kmín a 20 minut dusíte pod pokličkou. Podáváte s chlebem.

Nakonec dvě houbové omáčky se smetanou, zde je nutno dodržovat přesný obsah surovin, aby měly tu správnou dobrou chuť.
Lišky na smetaně
Suroviny – 500 g lišek obecných, 30 g cibule, 30 g másla, 5 dl smetany, 20 g hladké mouky, kmín, pepř, sůl.
Drobně nakrájené vyprané lišky dusíme na zpěněné cibuli se solí, kmínem a trochou mletého pepře poctivou čtvrthodinku. Houby zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Podáváme s brambory.

Čirůvky májovky na smetaně
Suroviny – 250 g čerstvých májovek, 200 ml smetany, 1 l vody nebo vývaru z masoxu, 1 cibule, sůl, kmín, citrónová šťáva, cukr. Očištěné májovky nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme cibuli a vaříme doměkka. Ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého šlehání přilijeme do vařící omáčky a necháme 20 minut povařit. Hotovou omáčku dochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou. Nejvhodnější přílohou je kynutý houskový knedlík. Příště – Houbařské speciality