1) Kdy banány vydrží déle: Trsy banánů nedělím, ale utrhneme jen tolik kusů, kolik právě zkonzumujeme. V trsu vydrží déle, a to hlavní – nežloutnou. Stane se, že banán oloupeme a potřebujeme jej později, pak ho potřeme citrónovou šťávou, aby nezhnědl.
2) Něco o ananasu. Ten nám déle vydrží, je-li rozpůlený nebo načatý, i několik dní, když ho položíme řeznou plochou na pocukrovaný talířek a dáme do chladničky.
3) Výborné rozinky. Vynikající, výraznější chuť rozinek získáme, když je naložíme do rumu. Jak správně na to? Opláchneme je ve vodě a vložíme do čistě vymyté sklenice s víčkem, nejlépe se závitem. Nyní je zalijeme rumem, věřte, vydrží velmi dlouho a jsou výborné. Naložené rozinky v rumu použijeme do těsta nebo jako přísadu do žemlovky.

4) Nedostatečně vyzrálé kiwi. Pokud jste si koupili plody kiwi a jsou ještě nedostatečně vyzrálé, stačí je vložit do mikrotenového sáčku spolu s jablkem a takto uskladnit na jeden den ve tmě.
5) Fíky a dvě moudra o nich. Pokud jsou sušené fíky slepené, postačí je na chvíli dát do vyhřáté trouby nebo grilu. Fíky nám krásně změknou a budou pak pěkně vláčné, jestliže je dáme na několik minut do sítka nad páru.

6) Dobrá rada o citrónech. Citróny, které již nemají právě tu nejlepší krásně žlutou kůru, vymačkáme, šťávu nalijeme do tvořítka na led a necháme zmrazit. Zmrazené kostky citrónové šťávy můžeme výhodně přidávat do limonád nebo rozmrazit a použít namísto čerstvé citrónové šťávy.
7) Jablka by neměla chybět na vánočním stole, jak je úsporně loupat? Když jablko před odstraněním slupky nejdříve na chvíli ponoříme do horké vody, slupku pak velmi snadno a tence sloupneme. Rovněž seschlá a scvrklá jablka ponoříme na několik minut do horké vody a za nějakou chvíli se obnoví jejich pohledná čerstvost.

8) Pomůže zásadně tma. Rajčata necháváme dozrát jedině na tmavém místě. Světlo nebo slunce je pro ně špatné, plody jenom změknou, ale rychleji nedozrají. Je dobré při jejich krájení používat pilníkový nůž, neboť nám z nich nebude vytékat šťáva. Příliš měkká rajčata vložíme na pár minut do misky s ledovou vodou, budou pak pevnější. Pokud je chceme krájet, přidáme k nim do ledové vody i nůž.

9) Dvě důležité rady o květáku. Květák před vařením propereme v silně osolené vodě. Pozor! Při vaření musí být celý ponořený, aby nepříjemně nepáchl, přidáme k němu bobkový list. Chceme-li, aby zůstal bílý a křehký, přidáme do vody deci mléka nebo citrónovou šťávu.
10) Nakonec zlatá moudra o ovoci a zelenině:

Nesnáší se mezi sebou
1) zelí včetně čínského vadne v blízkosti papriky
2) rajská jablíčka ztrácejí barvu a vadnou vedle hlávkového salátu, čerstvé okurky, petržele či kopru
3) zásadně se nesnáší brambory a meloun, brambory ztrácejí chuť a začínají klíčit
4) opatrně s jahodami – ty dopadnou nejhůře, jsou-li uskladněny v blízkosti banánů. Věřte nebo nevěřte, začnou se okamžitě, dalo by se říci bleskově kazit. Jak je to možné? Způsobuje to etylén, který uvolňuje ovoce a dosti druhů zeleniny a který urychluje dozrávání a též vadnutí čerstvé zeleniny.
Příště: moudra – těstoviny, luštěniny, rýže.⋌Bedřich Doležal