Jinolické rybníky jsou oblíbeným cílem turistů z blízkého i širokého okolí. Na atraktivitě jim mimo jiného přidává také blízkost Prachovských skal, které v dobrém i špatném počasí denně čelí stovkám návštěvníků. Procházky po okolí jsou téměř jedinou zábavou, kterou si lze zkrátit dlouhou chvíli, když je venku nevlídno. „Žádné vyžití pro případ nepříznivého počasí nenabízíme," přiznává recepční zdejšího autokempu Miloslav Valenta.

Suchá alternativa
Není ale třeba věšet hlavu, pokud zrovna nepadají trakaře, je tu k dispozici hřiště na plážový volejbal, stolní tenis či badminton. Na své si přijdou i milovníci minigolfu a petanque, vyznavači akčnějších sportů se vyřádí při paintballu. Po celé prázdniny pak každý večer pláž rozezní hudba z diskotéky.A jak moc tyhle atraktivity lákají turisty? V současné době není kapacita kempu zaplněna ani z poloviny. „Obsazenost odhaduji tak na čtyřicet procent," přibližuje Miloslav Valenta s tím, že tento týden by se mohla situace zlepšit. Jeho slova potvrzuje i Petra Erlebachová. „Zrovna se chystáme na motorkách do Sosnové a přespíme zde jednu noc pod stanem. Pokud by ale pršelo tak, jako minulý týden, a mohla jsem si vybrat, zvolila bych pro výlet jiný termín," říká.

To autokemp u lužanského Marešáku je ještě vylidněnější. „Obsazeno máme zhruba třicet procent. Je to hodně slabé," lituje Andrea Šprdlíková. „Stany nejezdí vůbec a karavany zde stojí jen ty, které jsou tu nastálo. Jinak přijede tak jeden až dva do týdne," přibližuje dále pošmournou situaci nájemkyně kempu. I ona ale předpokládá, že se stav v následujících dnech zlepší.

Prší? Nuďte se
Jak ale dále přiznává, ani lužanské tábořiště není pro sychravé dny tou nejlepší destinací. „Vyžití pro deštivé počasí nemáme asi žádné. Plány by sice byly, ale vzhledem k tomu, že vše je majetkem obecního úřadu, měl by do vybavení investovat on," nastiňuje Andrea Šprdlíková.

Podobné inovace jsou ale, stejně jako všude, otázkou peněz, kterých není, stejně jako všude, nazbyt.

Z novinek na svých stránkách kemp inzeruje zahájení prodeje denního tisku v prostorách recepce, půjčovnu vybavení na paintball a wi-fi pro zákazníky zdarma. Pro děti jsou v areálu připraveny prolézačky a pískoviště. Sportovci si svojí kondičku utužují při stolním tenisu, v autokempu si půjčíte také kola, šlapadla či loďky a zahrajete si ruské kuželky.

Vražda u Jinolic

Rybník Vražda je se svou rozlohou 2,1 hektarů nejmenším ze soustavy tří Jinolických rybníků. Jako jediný z nich není vhodný ke koupání a je vyhlášen přírodní památkou. Okolní louky a mokřady jsou útočištěm vzácných druhů rostlin. Netradiční název jej pojí s událostí, ke které došlo během prusko-rakouské války roku 1866. Prusové zahnali rakouské vojáky do rybníku, kde pak většina z nich utonula.

Meteorologové však pro tento týden slibují, že rtuť teploměru vystoupá až k třicítce. Co pak? Hladiny Jinolických rybníků i Marešáku čekají, až je rozčeří nedočkaví plavci. Přidejte se k nim!   Šárka Jebavá